– Det är otroligt och fantastiskt att det kom så många, vi ökade med 90 personer från föregående år, säger Thorbjörn Svahn som är en av arrangörerna i veteranfordonssektionen i Hultsfreds hembygdsförening.

I helgen samlades drygt 600 mopedentusiaster i Hultsfreds hembygdspark, för att tillsammans åka ett race på cirka sju mil på slingriga småvägar. Banan sträckte sig över såväl grus som asfalt, allt för att det skulle passa alla deltagare.

– Det är så underbart att alla är så glada, inte bara förarna utan även de människor som står längs vägarna. De vinkar och hejar på oss, säger Thorbjörn Svahn.

Artikelbild

| Hultsfreds hembygdspark fylldes av blårök när mopederna drog iväg.

Längst vägen hade arrangörerna ordnat med en tipspromenad på två olika stopp. De som fick flest poäng fick ta emot fina priser och det finaste priset för dagen var en moped av märket Monark Monarscoot, från 1957, 1:a årsmodellen.

– Det var Peter Erlingsson från Alseda som vann mopeden.

Av drygt 600 mopeder var det bara ett 15-tal som inte kunde köra i mål. De fick snällt vänta på att följebilen kom till undsättning. Anledningar till stopp kan vara punktering, tändningsproblem och ett och annat kedjebrott.

– I år var det en hel del ungdomar som deltog på rallyt och det tycker vi som arrangörer är jättekul. Hos oss är alla välkomna och det behöver inte bara vara veteranmopeder.

Artikelbild

| Det var många olika modeller i årets mopperally.

Thorbjörn Svahn berättar att det gick åt 1 400 kroppkakor, 1 200 mackor och 100-tals liter kaffe.