Nyfiken älg besökte villakvarter

En orädd älg gav sig långt in i villakvarteret Trollstigen. Flera nyfikna fascinerades av hur nära de kom älgen, utan att den tog sin tillflykt.

En älg smög sig fram till villakvarteret Trollstigen och visade ingen rädsla alls över att komma så nära bebyggelse och människor.

En älg smög sig fram till villakvarteret Trollstigen och visade ingen rädsla alls över att komma så nära bebyggelse och människor.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-04-24 19:00

Villakvarteret fick oväntat besök på tisdagskvällen. Precis i skymningen letade sig en älg fram och började mumsa på några björkgrenar. Att den fick publik i form av både boende i kvarteret och bilister som stannade sina fordon på vägen alldeles intill brydde den sig inte alls om, utan den stod där och tittade tillbaka på människofolket.

– Att den står så stilla, jag fattar inte, säger Sara Johansson, som stannade till och betraktade älgen tillsammans med sin sambo Jonas Lagergren.

– Vi bor här i kvarteret och en älg så nära har vi aldrig sett tidigare, sa Jonas Lagergren. Ganska häftigt ändå.

Med lite försiktiga kliv kom den allt närmare och uppskattningsvis befann den sig inte längre bort än 20-30 meter.

– Det är inte vanligt att älgar tar sig så här nära bebyggelse, säger Torbjörn Larsson, ordförande för Svenska Jägareförbundet. Om det händer är det vanligare på hösten, då lockas de ibland av god mat.

Vad skulle du gissa fick den här älgen att komma så nära och inte visa några tecken på rädsla?

– Jag skulle gissa att det var en orädd tvååring, eller en fjolårskalv som kommit bort från sin mamma och var lite nyfiken. De är inte lika förståndiga och har inte lärt sig än att ha respekt för människor. 

Bör man vara rädd?

– Respekt ska man ha för alla vilda djur, de är fina men inte alltid så lätta att hantera. Men rädd behöver man inte vara. Dock kan det vara bra att föra lite oväsen, så den lär sig att inte vara så nära människor. Älgarna ska vara i skogen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!