Idén fick Anders Nyberg 2011, när han gjorde research för dokumentären om Hultsfredsfestivalen.

– Det var första gången jag var i mikrofilmsarkivet, längst ner i Kungliga biblioteket här i Stockholm, och jag minns att jag tänkte "vilken skatt med så mycket material som man borde göra något roligt av".

Idén växte sig starkare och resulterade i kontot "historiska löpsedlar", som finns på sociala medier.

Artikelbild

| Vimmerby Tidnings löpsedel den 29 januari 2002, sedan Astrid Lindgren gått bort. "Det är en av de finaste löpsedlarna med bara texten "Tack Astrid, väldigt stark och fin", säger Anders Nyberg.

– Det är verkligen jätteintressant och superkul, säger Anders Nyberg som gjort det till ett folkbildningsprojekt genom att även presentera en story om vad som hände den där dagen – i hop med den historiska löpsedeln.

Projektet smög igång lite försiktigt i november, för att marknadsföras på allvar i samband med en inspelning av podden "Fy fan för februari" med Micael Dahlén, författare och professor i ekonomi.

– Det var väl då jag ryckte plåstret, kan man säga, tillägger Anders Nyberg och skrattar. Det var dagen projektet blev publikt och i mina ögon lanserades.

Hur blev gensvaret?
Artikelbild

| Aftonbladets löpsedel om Olof Palmes död från den 1 mars 1986.

– Fantastiskt bra, på bara en och en halv vecka har kontot fått över 1 300 följare.

Under tiden som gått har man kunnat läsa om Wallenbergs hemliga guldaffärer, hur kungen retade Norge, att Gunde grät av lycka efter femte VM-guldet och på tisdagen var det exakt 30 år sedan Globen i Stockholm invigdes. "Den 85,2 meter höga sfäriska byggnaden är fortfarande världens största i sitt slag", går att läsa i inlägget, som kompletteras av en löpsedel från Aftonbladet.

Alla svenska löpsedlar finns sparade på mikrofilm på Kungliga biblioteket och Anders Nyberg älskar att sätta sig där i tysthet och bläddra i den stora "skatten". Ambition är att presentera en löpsedel med tillhörande historia varje dag, eller i det närmaste dagligen i alla fall.

– Det som kan vara lite svårt, är att hitta historien bakom. Löpsedlar däremot är inga som helst problem. Sedan projektet blev känt får jag till och med löpsedlar eller avfotograferade löpsedlar skickade till mig.

Har något historiskt från våra trakter, med löpsedel från Vimmerby Tidning, presenterats?

– Ja, från den 28 januari 2002, Astrid Lindgrens dödsdag. Det är en av de finaste löpsedlarna med bara texten "Tack Astrid", väldigt stark och fin.