Nya krafter ska göra polisen mer synlig

Polisen ska bli mer synlig, komma närmare medborgarna. Det är målsättningen för Hampus Jonsson och Ketty Bengtsson som börjat som kommunpoliser.

Polis som fotpatrullerar i Hultsfred kommer att bli en betydligt vanligare syn framöver, nu när Hampus Jonsson och Ketty Bengtsson börjat som kommunpoliser.

Polis som fotpatrullerar i Hultsfred kommer att bli en betydligt vanligare syn framöver, nu när Hampus Jonsson och Ketty Bengtsson börjat som kommunpoliser.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-01-16 08:00

– Poliserna har nog varit ganska osynliga de senaste åren, erkänner Hampus. Men nu ska det bli ändring på den saken.

Eftersom kommunpolisernas primära uppgift är att jobba med brottsförebyggande åtgärder av olika slag,  Bland annat genom att vara synliga i gatulivet.

– Det kommer att bli mycket fotpatrullering, lovar Hampus Jonsson, som ser fram mot de nya arbetsuppgifterna.

Båda sitter inne med god lokalkännedom, något som är väldigt viktigt i sammanhanget. Hampus har sina rötter i Mörlunda och Ketty bor i Vimmerby, sedan åtskilliga år tillbaka.

Så de har koll på de lokala buset. Den lokala förankringen är viktig, och både Hampus Jonsson och Ketty Bengtsson tror på konceptet med kommunpoliser och  tillsammans med Håkan Karlsson i Vimmerby har de lagt upp en plan för det kommande arbetet, berättar Hampus Jonsson, som verkligen gillar det här lokala sättet att arbeta.

– Vi kommer att jobba mycket utifrån de medborgarlöften som vi gjort och resultatet av de trygghetsundersökningar som polisen gör, säger Hampus. Undersökningen visar att i Vimmerby oroar sig många för buskörningen på gatorna och i Hultsfred är många oroliga för att gå ut på kvällarna.

– Statistiskt sett är det dock liten risk att råka ut för något, säger Hampus Jonsson, Hultsfred är en trygg  kommun. Men samtidigt måste vi ta den upplevda oron på allvar också.

Ett annat problem att ta tag i för de nya kommunpoliserna är att få hejd på butiksstölderna. Något som är ett stort problem i både Hultsfred och Vimmerby.

De båda nya poliserna kommer som sagt att huvudsakligen jobba med de lokala frågorna. Men eftersom det fortfarande finns en del luckor i leden, kan de få hoppa in och jobba några pass i utryckningsverksamheten också.

– Men det är inget vi är främmande för, säger Hampus, innan jag kom hit jobbade jag som utryckare i Oskarshamn och innan dess var jag sju månader vid gränspolisen i Malmö.

Men han ville mot hemtrakterna, och fick jobbet i Oskarshamn, och nu några månader sedan kom erbjudandet om att börja som områdespolis i Hultsfred och då var han inte sen att haka på.

– Hultsfred är en rolig station att jobba på, tycker Hampus Jonsson. Eftersom det är en liten station får man hoppa in och jobba med lite av varje. Man är med i ärendena på ett helt annat sätt än på ett större ställe. Det blir mer varierande arbetsuppgifter på det här viset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!