Nu börjar Trä-sommaren på konsthallen

På söndag börjar sommaren. I varje fall på Virserums konsthall. Då öppnas årets storsatsning, Trä 2019. En utställning om trä som material, men med landsbygd och hållbarhet i fokus.

Fotografen Vibeke Mathiesen nalkas materialet Trä på ett lite annorlunda sätt.

Fotografen Vibeke Mathiesen nalkas materialet Trä på ett lite annorlunda sätt.

Foto: OLOF CARLSON

Virserum2019-04-12 09:30

Konsthallen har tagit hjälp av aktuell forskning för att få grepp om landsbygdens utveckling mot en mer hållbar framtid. Bland annat med utgångspunkt från KTH-rapporten "Framtid bortom BNP-tillväxt".

Redan 2016 gjorde Virserums konsthall en utställning på temat hållbarhet, men då handlade forskningen i hög grad om urban miljö. Hur vi skulle få till mer hållbara städer.

– Men ny forskning visar samma problem finns på konsthallen, säger konsthallschef Barbro Wenden, samma problem men det krävs olika lösningar.

Hållbarhetstemat i utställningen presenteras i en mängd små stugor, utplacerade som i ett litet samhälle mitt på golvet i konsthallens andravåning.

– Där finns många frågor, säger Barbro Wenden, men det är få svar. Meningen med den här utställningen är att få igång diskussionen kring de här frågorna. Inte nödvändigtvis att nå konsensus, men i alla fall att hitta kompromisser som kan bli lösningen.

Landsbygdens kvinnor har en speciell plats i utställningen. Det är konstnären Lisa Fjellman som i två olika installationer presenterar kvinnornas vardag, så som hon uppfattat den i långa rader av intervjuer med kvinnor.

Rosa Rummet, kallar hon den ena, som är resultatet av de fyra syjuntorna hon hållit i Virserum nu vår. Här finns möjlighet för besökaren att sitta ner en stund och i lyssna till vad kvinnorna i trakten har att berätta,

Lisa Fjellman presenterar också en installation kallad Scener vid ett köksbord, där allt som händer och sker på ett köksbord presenteras, filmat ur en minst sagt ovanlig vinkel.

– Där äts middag, bakas bullar, spelas kort och mycket annat, säger hon.

Utanpå installationen finns också ett skulpturalt verk, en köksmässig panik, där spisen sträcker sig efter betraktaren.

Fotografen Vibeke Mathiesen nalkar sig trätemat på ett helt annat sätt i sina bilder. Grafiska bilder med några få träbitar skapar mönster som upprepar sig i all oändlighet.

– Det började med att jag ville prova en ny blixtanläggning, säger hon, samtidigt som min man hade sågat ner några träd.

Det blev starten för ett fotoprojekt som bygger en närhet till materialet, det går nästan att känna strukturerna, årsringarna, på de meterstora förstoringarna.

På söndag invigs den här utställningen av journalisten Po Tidholm, som också kommer att hålla en föreläsning om landsbygdens livsvillkor.

Givetvis finns det en hel del träbyggnadsteknik med på utställningen också. Det är lite av kärnan i det hela.
Givetvis finns det en hel del träbyggnadsteknik med på utställningen också. Det är lite av kärnan i det hela.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!