Nu börjar förberedelser för ny förskola

Rätta infarten till Hultsfred, Hagadalsgatan kommer att stängas av under flera månader. Det beror på att VA-ledningarna ska bytas.

Det är inte lite grejer som behövs för det omfattande projektet att bygga vatten och avlopp till nya förskolan i Södra Ekeberg. Det krävs dessutom att Hagadalsgatan stängs av mer eller mindre i flera månader.

Det är inte lite grejer som behövs för det omfattande projektet att bygga vatten och avlopp till nya förskolan i Södra Ekeberg. Det krävs dessutom att Hagadalsgatan stängs av mer eller mindre i flera månader.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2019-09-23 16:00

Det är ett omfattande projekt som planeras, för att förbereda bygget av den nya förskolan vid Södra Ekeberg. Nya vatten- och avloppsledningar ska läggas upp till den nya förskolan. Och samtidigt passar man också på att byta ut ledningarna längs Hagadalsgatan ända ner till rondellen i centrum.

– Samtidigt kommer vi också att bygga en ny gång och cykelväg till förskolan, säger Jens Petersson på ÖSK som ansvarar för projektet. Den nya vägen kommer att gå på baksidan av Framstegets lokaler.

Medan grävmaskinerna ändå är i farten kommer man dessutom att ta ett helhetsgrepp på trafiksituationen på Hagadalsgatan. I korsningen med Skogsgatan, den lilla gatstumpen som går upp mot Albäckskolan och gymnasiet, kommer det att byggas ett farthinder för att öka trafiksäkerheten.

– Det kommer att bli ett upphöjt övergångsställe, berättar Jens Petersson, för att få ner farten på bilarna. Det är många barn som tar den här vägen till skolan både på morgon och eftermiddag.

Under tiden som arbetet pågår kommer Hagadalsgatan att stängas av för trafik, helt eller delvis.

– Det beror lite på vad arbetet kräver, säger Jens Petersson, men vi ska försöka hålla så mycket öppet som möjligt. Inte minst med tanke på räddningstjänsten. 

Fast brevbärare och sophämtare är ju också hjälpta av om det går att komma fram.

Även nere i rondellen i centrum kommer trafiken att stängas av från och till under arbetets gång, eftersom de nya ledningarna måste knytas ihop med de gamla.

Även gång- och cykelvägen över till Ekeberg kommer att beröras av arbetet under perioder.

–  Vi kommer att gräva upp vägen för att bygga en rundmatning av vattnet, säger Jens Petersson, så att om det blir fel på ena hållet kan vi mata från det andra. På så sätt behöver inte avbrotten bli så långvariga.

Men avbrott på vattnet kommer det att bli under arbetets gång. Men så lite som bara är möjligt.

– Vi kommer att ha de gamla ledningarna kvar medan vi bygger det nya, säger Jens Petersson, men när själva inkopplingen sker blir det avbrott. Men vi försöker göra det på dagtid, när de flesta boende är på jobbet.

Hagadalsgatan räknas som den rätta infarten från 34:an till Hultsfreds centrum, så det kommer att märkas att den är avstängd. Men det betyder inte att Hultsfred isoleras.

– Det finns ju två infarter till, säger Jens Petersson.

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!