Nu börjar det nya biblioteket ta form

Nu växer det nya biblioteket i Hultsfred fram. Det händer saker hela tiden. Det kommer upp en dörr här, en vägg där, och nya rör därborta.

I storleksordningen 25 personer arbetar just nu med bygget av det nya biblioteket i Hultsfred.

I storleksordningen 25 personer arbetar just nu med bygget av det nya biblioteket i Hultsfred.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-01-24 08:00

– Den här dörren fanns inte här i går, säger Jan Oskarsson projektledare på  HKIAB, som tar oss med på en guidad tur inne på byggplatsen. Den har kommit till i dag. 

Väl inne i byggplatsen, med speciellt tillstånd från platschefen Christoffer, visar Jan vägen fram till den nästan färdiga receptionen och den likaledes nästan färdiga "trafikdelaren" i receptionen.

  – Den fanns inte heller här i går, säger han. Den har kommit till i dag.

Vid det här laget börjar man kunna få en bild av hur det kommer att bli när det blir klart. Stora öppna ytor och lite mindre studierum, verkstäder och scener ska få plats under ett och samma tak.

Det är idel runda former på de nya väggarna. Inga raka korridorer, i varje fall inte i de publika utrymmena. Här svänger det ordentligt emellanåt. Trafikdelaren är närmast droppformad.

Ett av de lite mindre rummen har en speciell finess, en kryptunnel för barn. Tar de sig igenom den finns det en liten scen därinne och plats för sittande åhörare.

– Så är det någon som läser högt i barnböcker därinne, tror jag att publiken kommer den här vägen, säger Oskarsson och pekar på tunneln. 

Fast det finns förstås en vanlig ingång till det här rummet också.

Jan Oskarsson tar oss med lite längre in i lokalerna, till kontorsdelen. Här ska det bli arbetsrum för personalen, och förstås för Svenskt Rockarkiv. I deras arbetsrum har artisterna redan börjat flytta in. Ja än så länge i form av fototapeter på väggarna. Men det vittnar om vad den kommande verksamheten ska handla om.

Det råder en myllrande aktivitet på byggplatsen. Just nu är det 25 personer som jobbar med bygget. Byggare, målare, rörläggare och andra gör sitt bästa för att samsas om utrymmet. För även om det handlar om 1350 kvadratmeter, lite drygt, så är det inte så stort när så många ska jobba samtidigt.

Men det behövs. Jan Oskarsson berättar att bygget är lite försenat jämfört med den första tidsplanen. Men den reviderades med tanke på extrajobbet.

– Det blir alltid en del överraskningar när man börjar riva i gamla hus, säger han. Vi har hittat en oväntade konstruktioner i väggarna och vi har fått förstärka med stålbalkar lite här och var. Men det är sådant man har tagit höjd för i budgeten för bygget.

Så den planerade invigningen är framflyttad några veckor.

– Slutbesiktningen blir vecka 17, säger Jan Oskarsson, och sedan blir det inflyttning.

"Vi har fått order av politiken att skapa Sveriges bästa bibliotek för en kommun av vår storlek" säger Jan Oskarsson som visar runt på byggplatsen.
"Vi har fått order av politiken att skapa Sveriges bästa bibliotek för en kommun av vår storlek" säger Jan Oskarsson som visar runt på byggplatsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!