Anders Karlsson i Målilla har alltid intresserat sig för jordbruksmaskiner. De fanns omkring honom när han växte upp och han har nu samlat på sig flera gamla fordon, flest traktorer. Alla har de en intressant historia att berätta och Anders kan varenda detalj, vet hur och när renorveringar har utförts och varifrån fordonen kommer.

Museets traktorer är från 1940- och 50-talen. Alla är i orginalskick, alla omsorgsfullt lackerade. Detaljerna är viktiga att få med, till exempel dekaler. Anders pekar speciellt ut en amerikansk Allis Chalmers från 1946.

– Det går fint att få tag i reservdelar från USA. Där använder man fortfarande de här traktorerna. Jag får titta mycket på nätet när jag vill ha något. Mycket går också från mun till mun. Vi som är intresserade tipsar varandra.

Artikelbild

| Allis Chalmers

I museet finns en A-Ford lastbil från 1931. Den byggdes om till A-traktor 1951. l den sitter man på en vackert sliten träbänk, bakom bänken hittar man en fastsurrad koffert för verktyg och gods.

Lite mer bekvämt kunde man sitta i en David Brown Crock Master från 1951 som har dubbla säten och därför ofta fungerade som kyrkskjuts.

Lokalens väggar är täckta av skyltar och planscher, alla välbevarade. Anders kan berätta mycket om dem, var de har funnits tidigare, hur han har fått tag i dem. Han har också en samling instruktionsböcker av äldre datum och berättar att det är svårt att få tag i sådana.

Det är ett imponerande museum på få kvadratmeter

Artikelbild

| Anders Karlsson

– Jag önskar att jag hade en större lokal, men man tar vad man har, säger Anders Karlsson med ett leende.