Modulerna har tjänat ut och fraktas bort

SFI-modulerna vid Rock City i Hultsfred ska bort. En del av byggnaden är redan nedmonterad, och den andra delen ska vara borta till sommar.

Den första av SFI-modulerna vid Rock City är på väg bort. Barn-och utbidlningschefen Martin Snickars berättar att förvaltningen sparar över halvmiljonen per år genom att säga upp kontraktet.

Den första av SFI-modulerna vid Rock City är på väg bort. Barn-och utbidlningschefen Martin Snickars berättar att förvaltningen sparar över halvmiljonen per år genom att säga upp kontraktet.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-01-21 16:00

– Den här lilla delen håller man just nu på att lasta på lastbilar för att köra bort, säger barn- och utbildningschef Martin Snickars. Den andra delen är uppsagd till sista juni, sedan kommer den att köras bort också.

Gaffeltrucken håller som bäst på att lasta upp de mindre delarna från SFI-modulen på en lastbil, när vi träffar Martin Snickars utanför Rock Cityhuset. De stora bitarna, själva modulerna står inplastade och klara i väntan på att fraktas iväg.

– Var de körs vet jag faktiskt inte, säger Snickars, men de fraktas iväg någonstans och fräschas upp för att kunna hyras ut till nästa som behöver lokaler.

Målet är att minska antalet moduler, de har näst intill vuxit som svampar ur jorden de senaste åren. Vid det här laget har man ett antal moduler inhyrda som skolor och förskolor. De senaste årens snabba tillväxt av elever har tvingat fram den lösningen. 

– Moduler är ett bra sätt när man snabbt vill ställa om verksamheten, säger Martin Snickars, det går snabbt att sätta upp dem och det går lika snabbt att få bort dem. 

Men smakar det, så kostar det. Att hyra in moduler är inte de billigaste lokalerna man kan ha. Genom att säga upp den här lilla delen av SFI-modulen sparar barn- och utbildningsförvaltningen 552 000 kronor om året.

För att ersätta de förlorade platserna har skolan i stället hyrt in ytterligare två klassrum inne i Rock City-huset.

– Det går bra, eftersom antalet elever på SFI har minskat en aning, säger Martin Snickars. 

Den tomma planen där modulen stått, kommer till nytta som parkeringsplatser. Totalt sett räknar ma att antalet studerande vid vuxenutbildning och högskola ska öka framöver. Inte minst som det startas flera nya utbildningar till hösten.

– Då kommer det att behövas fler parkeringsplatser, säger Martin Snickars.

Det finns en grundläggande ambition att göra sig av med modulerna. Helt och hållet går inte i nuläget.

– Vi är fortfarande beroende av dem, säger Snickars, de behövs fortfarande på flera håll runt om i kommunen.

Nästa modulskola som står i tur att ersättas är Grundsärskolan i Målilla, som kommer att få permanenta lokaler inom en snar framtid.

– Där ska vi bygga nytt, säger Martin Snickars. Bygget börjar redan nu i april och om allt går bra ska de vara klara sommaren 2021. Så vi har sagt upp kontraktet på modulen till dess.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!