– Den här boken är resultatet av den kärlek jag känner till fotbollen – och den kärlek jag mötte under sommaren 2018, under fotbolls-VM i Ryssland, säger Gabriella Nunez, ursprungligen från Hultsfred.

Fotbollen har alltid haft en viktig roll i 41-åriga Gabriella Nunez liv. Hon är själv fostrad i den grön-vita dressen, som högerback i HFK och var hennes pappa inte på träning, lattjade han boll med henne och de andra barnen eller tittade på fotboll.

– Det var på planen jag lärde mig om samarbete, respekt och vänskap. Jag älskade fotbollslivet, men när jag slutade gymnasiet och lämnade Hultsfred insåg jag att jag var bättre på att titta på fotboll, än att spela själv, säger hon med självinsikt.

Artikelbild

| Gabriella Nunez och sambon Kenneth Hopp var på plats i Ryssland 2018, för att heja fram herrlandslaget under VM.

Hon följde VM i USA 1994, när Sverige kom hem med en hedrande bronsmedalj och alla sjöng ”När vi gräver guld i USA” och när det 24 år senare var dags för VM i Ryssland bestämde hon sig för att vara på plats.

– Tidigt in i mästerskapet fick jag tanken att skriva om mina och många andra supportrars kärlek till landslaget. Idén fick jag via en tråd på sociala medier, där medlemmar i Camp Sweden skrev om sina upplevelser och unika händelser. Någon sa "det här borde vi skriva en bok om". Varför inte, tänkte jag och började sammanställa mina och andras minnen från sommaren 2018, i Matrjosjkornas land.

Resultatet blev ”Vi är Sverige”, en 57 sidor tjock supporterbok som tryckts i tusen exemplar på det Nässjöbaserade bokförlaget Faun Förlag.

– Det trodde jag aldrig att jag skulle skriva en bok, det är något helt nytt för mig. Men det har varit otroligt roligt att få berätta om gemenskapen, tårar av sorg – och glädje, vänskap, Gula väggen och Camp Sweden. Mina minnen och andras från en oförglömlig sommar, säger Gabriella Nunez, som numera bor i Västerås, där hon jobbar som lärare.

Artikelbild

| Kenneth Hopp och Gabriella Nunez tillsammans med många andra supportrar.

Vad är din ambition med boken?

– Att den ska inspirera och hjälpa oss att komma ihåg och återuppleva den underbara sommaren med fotbollslandslaget i Ryssland.

Vi är mitt uppe i ett nytt världsmästerskap på damsidan. Ska du till Frankrike också?

– Ja, jag åker på onsdag, för att se Sverige–Thailand i Nice.

Kan det bli en uppföljningsbok?

– Jag åker dit med ambitionen att samla så mycket material jag kan. Förhoppningsvis blir det en andra bok. Det har ju skett en stor förändring, damerna får välförtjänt mer fokus jämfört med tidigare. Så det vore roligt att göra något liknande och ge damerna samma uppmärksamhet.