Lurade 19 företag – döms till fängelse

Mannen och hans kumpan lurade till sig saker för drygt en halv miljon kronor, bland annat från två företag i Vimmerby. Nu döms en man från Virserum till två års fängelse för bedrägeri och grovt bedrägeri mot 19 företag.

I dag föll domarna i den stoa härvan av penningvtvät där flera ungdomar från Vimmerby och Hultsfreds spelat huvudroller.

I dag föll domarna i den stoa härvan av penningvtvät där flera ungdomar från Vimmerby och Hultsfreds spelat huvudroller.

Foto: TT

Virserum2018-12-10 22:00

Den 35-årige mannen är sedan slutet av förra året bosatt på en adress i Virserum, som flera gånger angetts som leveransadress vid de affärer som den nu dömde mannen gjort tillsammans med en kumpan från Kalmar.

I stämningsansökan kan man läsa att mannen hittade ett bolag på Blocket, som han och vännen köpte med falsk identitet. Tanken var att de skulle tjäna pengar, "snabba pengar", uppger mannen, men det gick inte riktigt som han hade tänkt, utan istället har vännerna systematiskt lurat till sig varor, med hjälp av det förvärvade bolaget.

Ibland har kumpanen ensam varit inne i butikerna i samband med inköpen medan den nu dömde mannen har suttit utanför och väntat och ibland har båda varit i butikerna samtidigt. De har delat på godset. Totalt rör det sig om drygt 500 000 kronor som de två lurat till sig från 19 företag i Kalmar län med omnejd, som drabbats av den systematiska brottsligheten. Bland annat har man lurat två företag i Vimmerby på 22 000 kronor respektive 5 000 kronor.

Mannen förekommer under 18 avsnitt i belastningsregistret. Av domen framgår att han dömts för liknande brott 2013 och 2016. Han frigavs villkorligt i augusti förra året, när det återstod ett drygt halvår av straffet.

Kalmar tingsrätt skriver i sin dom: "XX har återfallit i samma typ av brottslighet, under pågående prövotid och förhållandevis kort tid efter att han frigavs från ett fängelsestraff. Tingsrätten bedömer det samlade straffvärdet av brottligheten till två års fängelse. Den villkorligt medgivna friheten om sex månader och 20 dagar ska förverkas i sin helhet."

Mannen, som ska stanna kvar i häktet till dess domen vinner laga kraft, erkände alla utom tre åtalspunkter, han frias också helt från en. Domen mot kumpanen dröjer dock.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!