När Kalmar Lantmän avvecklade sin verksamhet i Mörlunda 2015 såg Byggservice i Målilla en ypperlig chans att expandera. Så nu byggs det hus i de gamla butikslokalerna.

– Huset vi håller på med nu, här i Höganäs utanför Mörlunda, är det fjärde i raden, säger Urban Einarsson, som driver företaget tillsammans med sonen Jonas. Tidigare har vi levererat hus till Öland, Virserum och Storebro. De två sistnämnda även de under 2018. Så här mycket har vi aldrig byggt tidigare.

Johanna Sandin är uppvuxen i närheten. Hon och sambon Markus Larsson älskar dessutom att ha naturen alldeles inpå husknuten, så det var inte svårt att bestämma var de ville bosätta sig tillsammans med barnen Edvin, Vincent och Viktor. De köpte jordbruksfastigheten i mars förra året och nu följer de med spänning hur deras drömhus om sex rum och kök, fördelat på drygt 200 kvadratmeter, växer fram.

Artikelbild

| Markus Larsson och Johanna Sandin bygger sitt drömhus på drygt 200 kvadratmeter fördelat på sex rum och kök i Höganäs utanför Mörlunda. På bilden också barnen Edvin och Vincent, saknas gör storebro Viktor.

– Det stod ett hus här tidigare som brann ner 2000, berättar Johanna. Många undrar varför vi inte sparade den gamla fina stengrunden, men branden hindrade att vi byggde på den. Blocken har vi sparat däremot, vi får se var de kan komma till användning.

Portstolparna i sten däremot, de står kvar och minner om svunna tider. Huset har centrerats efter dem så gott man kunnat, så nybygget har ungefär samma placering som det tidigare huset.

Johanna och Markus har valt att bygga i egen regi, med delad entreprenad. Plus att de gör en hel del själva. Ambitionen är att hålla nere kostnaderna så mycket det bara går, men framför allt tycker de att det är roligt att vara så delaktiga som möjligt i byggnationen.

– Det viktigaste för oss har hela tiden varit att anlita lokala firmor och att Byggservice i Målilla skulle få bygga själva huset tvekade vi aldrig på när vi har dem på orten, säger Johanna och tillägger att de inspirerats från många olika håll när de ritat sitt hus. Jag har varit mammaledig under hela 2018, så det har passat bra att styra med allt under tiden, det är inte lite jobb med ansökningar och tillstånd som krävs. Men jag måste få tillägga att vi fått fantastiskt stöd av miljö- och byggnadsförvaltningen.

Artikelbild

| Jonas Einarsson tar sig en titt på ritningarna. Väggarna har BIM AB byggt i fabrikslokalerna i Mörlunda, som tidigare tillhörde Kalmar Lantmän.

De har en idé om att vara klara till påsk.

– Det är jättehäftigt att stå bredvid och se huset ta form, säger Markus. Tidigare har vi stått på plattan och försökt visualisera hur det kommer bli – nu är det lättare att se allt framför sig.