"Den fuktiga, kalla vintern i Paris var inte bra för mig. Jag behövde värme för att må bra", läser Jeanne D´arc ur boken En oväntad vänskap. Det har blivit hennes tur att läsa högt, de brukar ta ett kapitel var, sedan går boken vidare. Om man vill läsa, det är inget måste. Det funkar lika bra att bara sitta med och lyssna.

– Vi går på SFI, Svenska för invandrare om dagarna, jag och Nashwan Mughir, säger Jeanne D´arc som kom till Hultsfred från Rwanda för ett år sedan. Här får vi träna ännu mer.

Det är andra året biblioteket ordnar lättläst bokcirkel. Förra året upplevde man att det var för stor spridning på deltagarnas kunskaper, så i år är det två grupper.

Artikelbild

| Turen har kommit till Nashwan Mughir som läser ett kapitel innan han lämnar boken vidare till Jeanne D´arc. De har bara varit ett år i Hultsfred och tar alla chanser att lära sig svenska språket.

– En för dem som inte kan språket så bra, och en för dem som kan det bättre men ändå har några steg kvar tills de kan läsa en vanlig roman, säger bibliotekarie Hampus Eriksson. Det behövs ingen föranmälan, det är bara att komma hit. Tanken är sedan att deltagarna kan slussas in i en vanlig bokcirkel, när de kan tillräckligt.

"Ormtjusare", vad är det för något, undrar Nashwan Mughir nyfiket och kunskapstörstande sedan han hakat upp sig på ordet. Hampus Eriksson är snabbt framme och förklarar. Eller rättar, när ord inte får sitt korrekta uttal.

– Läsa är bra, att diskutera boken ökar kunskaperna ytterligare, så nästa bok ska vi även diskutera varje kapitel, säger Hampus Eriksson.