– Det är en mindre ledning i till ett hus som gått sönder, berättar Mikael Löfgren på ÖSK, Östra Smålands kommunalteknikförbund, som var på plats under förmiddagen för att ta sig an felet.

Läckan upptäcktes när man såg hur det bildades ett hål i gruset alldeles intill asfaltskanten och det bubblade upp vatten. Inte några jättemängder för all del, men det är ju inte alltid allt vattnet går rakt upp. Det kan lika gärna försvinna neråt och rinna fram någon helt annan stans.

Mikael Löfgren berättar också att läckan upptäcktes redan i fredags, men först nu kom man åt att laga den. Det är inte gjort i en handvändning att stänga av trafiken på en riksväg. Allra helst inte som det är en så pass trafikerad väg som 127-an mellan Vetlanda och Målilla.

– Det är inget bra ställe för en vattenläcka, säger Mikael Löfgren.

Svevia, som har hand om vägen, fick kopplas in, skyddsbarriärer byggdes upp för att skydda arbetsplatsen och under tiden som arbetet pågår regleras trafiken med trafikljus. Vilket skapade en del bilköer förbi arbetsplatsen eftersom bilarna fick passera förbi växelvis.

Mikael Löfgren räknar med att det är mellan tio och femton hushåll som påverkas under arbetet, eftersom man då tvingas stänga av vattnet i området, för att kunna laga felet.

– Men det är förhoppningsvis ganska snabbt gjort när vi väl kommer dit, säger han, det blir troligen klart i dag under eftermiddagen.