Långa fängelsestraff för cigarettsmugglare

Åtta män har dömts till långa fängelsestraff, och ytterligare en man dömdes för penningtvätt, när en omfattande smuggelhärva nystades upp i rätten.

Åtta män dömdes till långa fängelsestraff för den stora cigarettsmugglarhärvan som nystades upp i Vena i slutet på förra året.

Åtta män dömdes till långa fängelsestraff för den stora cigarettsmugglarhärvan som nystades upp i Vena i slutet på förra året.

Foto: Lars-Göran Norlin

Vena2020-03-24 15:01

En man från Tranås döms till tre år och tre månader i fängelse, en annan Tranåsbo och en man från Hultsfred får två och ett halvt år. En man från Halmstad och ytterligare en Hultsfredsbo får två års fängelse. En lastbilschaufför från Lettland döms till två år och utvisning, medan två andra män från Motala och Ödeshög får åtta, respektive sex månader.

En man döms också till villkorligt och dagsböter för penningtvättbrott, sedan polisen hittat en plastpåse med 400 000 kronor i hans bil.

Det var den andre december förra året som polisen, tillsammans med Ekobrottsmyndigheten slog till i Vena och kunde nysta upp härvan. Efter ett långvarigt och omfattande spaningsarbete, med övervakning, efterföljande och hemlig telefonavlyssning kom man de inblandade på spåren. 

När polisen slog till höll männen på att lasta ur en långtradare halvfull med cigaretter, som misstänks vara oskattade och piratkopierade cigaretter från Lettland, i kartonger märkta med byggmaterial och badrumsmöbler.

Utredningen har visat att transporten till lagret i Vena var den tredje i ordningen som kördes till Sverige i den  härvan. De båda andra gick till centrallagret i Tranås.

Enligt tingsrättens dom uppgår bara skatten på de insmugglade cigaretterna till 9,5 miljoner kronor.

Samtliga dömda nekar till brott. De berättar att de varit delaktiga genom att bära kartonger, städa förråd och så vidare men nekar till att de har vetat om att det handlar om cigaretter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!