Kräver kompensation för bensinskatten

Moderaten Carl-Wiktor Svensson kämpar för lägre skatt på drivmedel – och för den som behöver bilen. Nu vill han att partiet ska undersöka hur de som är i störst behov av bil kan kompenseras för merkostnader.

Carl-Wiktor Svensson motionerar för sänkt bensinskatt, och lägre skatt för den som behöver bilen. Båda motionerna kommer lyftas upp på partistämman i oktober.

Carl-Wiktor Svensson motionerar för sänkt bensinskatt, och lägre skatt för den som behöver bilen. Båda motionerna kommer lyftas upp på partistämman i oktober.

Foto: Privat

Mörlunda2019-05-17 14:00

Vid Moderaternas partistämma i oktober kommer två motioner författade av Carl-Wiktor Svensson från Mörlunda att lyftas fram. Båda handlar om behovet av lägre skatt. I det ena fallet sänkt skatt, rent generellt, på drivmedel för att öka köpkraften och företagsamheten, och i det andra lägre skatt för den som behöver bilen.

– Sedan 2014 har den rödgröna regeringen höjt skatten på bensin och diesel fem gånger med totalt 1,75 kronor. Men det stannar inte där. Den överindexering som trädde i kraft 2017 innebär att skatten per automatik höjs varje år. I dag är skatten på en liter bensin cirka tio kronor.

– Det slår hårdast mot de som är i störst behov av bilen, där samhällsservice saknas inom gång- och cykelavstånd, och där kollektiva lösningar inte är ett praktiskt alternativ. På landsbygden med andra ord.

Med sin motion hoppas Carl-Wiktor att partiet snarast tillsätter en utredning som får i uppdrag att geografiskt avgränsa och definiera vilka privatpersoner som är i störst behov av bil och som saknar alternativ till bilen.

– Steg två blir att undersöka hur dessa lämpligast kan kompenseras för sina merkostnader knutna till avstånd och bilbehov. Exempelvis genom skattelättnader på bränsle eller retroaktiva avdrag i deklarationen. Och sedan arbeta för att snarast införa en kompensation utredningen finner lämplig.

Lägre skatt på drivmedel menar Svensson skulle öka köpkraften och företagsamheten samtidigt som det skulle öka valfriheten och möjligheten att bo där man vill.

– Landsbygden skulle bli mer attraktiv och lönsam, säger han med hopp om att partistämman ställer sig bakom hans båda motioner i oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!