Det har ryktats på byn, att Dackebygdens kött ska slå igen. Men verkligheten är den motsatta. Ägarna Lena och Robert Litzén från Skirö, knappa milen utanför Virserum, satsar för att möta framtiden.

– Vi har tvingats ha stängt sedan 1 april, under tiden som vi byggt om lokalerna. Vi har velat göra det i lugn och ro, i vår egen takt. Det har fått dra ut lite på tiden, men det börjar ju närma sig jul, så nu passar det bra att slå upp portarna igen. Återöppnandet är planerat till den 23 november, berättar Robert Litzén.

Affärsidén är att stycka och sälja småländskt kött till storhushåll. Efterfrågan har ökat stadigt sedan man öppnade i december 2005 och styckningsrummet blev helt enkelt för litet. Så den ytan har dubblerats. På bekostnad av butiken.

Artikelbild

| Robert Litzén i den dubbelt så stora styckningsanläggningen. Efterfrågan på småländskt kött ökar stadigt, så Dackebygdens kött hade vuxit ur sina lokaler.

– Fast det gör ingenting, säger Lena Litzén. Butiksytan var egentligen för stor i förhållande till vad vi behöver. Det här räcker gott för att möta de kunder som vill handla över disk.

Företaget har vunnit sju kommunala upphandlingar så här långt, så i både Hultsfred, Vimmerby, Västervik och Oskarshamn exempelvis äter skolelever, åldringar och andra inom den kommunala verksamheten kött från småländska gårdar som styckats i Virserum. Efter nyår ansluter också Värnamo kommun.

– Vi hoppas växa ytterligare. Vi har förberett för det, så inte lokalerna riskerar att bli för små snart igen och satsningen har dessutom gjort det betydligt mer lättjobbat, tillägger Robert Litzén.

I dag omsätter Dackebygdens kött 11,5 miljoner kronor, varav försäljningen i butiken står för 1,4 miljoner, vilket Robert och Lena upplever som riktigt bra på en så liten ort som Virserum.

Artikelbild

| Julia Thel är en av tre anställda på Dackebygdens kött, utöver ägarna Robert och Lena Litzén.

– Med tiden har vi skapat tre arbetstillfällen i Virserum, utöver Lena och mig, säger Robert Litzén. Det känns riktigt positivt.

Är ni nära ytterligare nyanställningar som det ser ut i dagsläget?

– Nja, inte riktigt utan det krävs några fler kommuner efter senaste tillskottet Värnamo för att vi ska kunna växa lite till. Men vi växer stadigt, kommunerna har börjat få upp ögonen för det närodlade i allt större utsträckning, samtidigt som det är jättetrevligt att möta våra kunder i butiken. Det är inte många som säljer kött över disk på det här sättet, verkligen jätteroligt att vår affärsidé tas emot så positivt.