Konsthallen startar i skogens dunkel

I skogens dunkel finns många säregna varelser. Några av dem kan ses på Virserums konsthall som har vernissage och säsongspremiär nu på söndag.

Foto: OLOF CARLSON

Virserum2019-01-31 18:03

I skogens dunkel är titeln på huvudutställningen, som kommer att finnas kvar hela året ut.

– Den är lite av en försmak av sommarens stora träutställning, säger Carolina Jonsson som har producerat och valt ut de medverkande.

– Det är 14 konstnärer, konsthantverkare och slöjdare som deltar, berättar hon.

Det gör naturligtvis att det blir en härlig blandning av stort och smått. Med skulpturer, med installationer och mycket annat spännande att titta på. Den gemensamma nämnaren för alla föremålen är dock trä.

Här finns Ian Newburys jättelika nebulosa som blir lite av ett signaturverk i utställningen, en jättekontrast till Mikael Nilssons kolsvarta små korpar som sitter i grupper lite varstans i utställningen.

En av de roligaste skulpturerna är Inga Jolmans "Öknens skepp". En synnerligen mager kamel som kan vifta på ena örat...

Fagerhult är ett ganska vanligt ortsnamn i Sverige. Det lär finnas 89 platser med det namnet. Fotografen Kristian Bengtsson och journalisten Johan Wirefeldt har besökt de flesta av dem och resultatet har blivit både en bok och en utställning.

– Den här utställningen har tidigare visats på Kulturhuset i Stockholm, säger Carolina Jonsson. Men vi ville gärna ha hit den också, eftersom vi har ett Fagerhult ganska nära.

Dessutom kommer två konstnärer från kommunen, Annika Mikkonen från Målilla och Bo Lundwall från Hultsfred att öppna var sin utställning på Friytan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!