Kommunarkivet föreslås få egen ventilation

Klimatet i kommunarkivet håller inte riktigt måttet. Nu tas det krafttag för att komma till rätta med problemen.

Kommunhusets arkiv håller inte riktigt måttet, det behövs en klimatförändring. Och en sådan kostar 585 000 kronor enligt en undersökning.

Kommunhusets arkiv håller inte riktigt måttet, det behövs en klimatförändring. Och en sådan kostar 585 000 kronor enligt en undersökning.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2019-11-15 10:00

Trots ett antal mindre åtgärder har man inte riktigt kommit tillrätta med problemen: Luftfuktighet, temperatur, belysning och andra viktiga funktioner. 

Sedan ett år tillbaka har det gjorts mätningar av klimatet med jämna mellanrum, för att man skulle kunna följa växlingarna. En speciell konsult har kopplats in för att ta fram förslag till hur man ska lösa problemet.

– Vi har fått två olika förslag, säger kommunalrådet Lars Rosander (C), som tillsammans med de övriga i kommunstyrelsens arbetsutskott tittade närmare på dem. 

–  Det mest långtgående förslaget är att ge arkivet en helt och hållet egen ventilationsanläggning, fortsätter han. Det skulle kosta 585 000 enligt konsultens beräkningar. Men då blir det ett arkiv helt enligt Riksarkivets anvisningar.

Det finns också en enklare lösning, en "budgetvariant" som kräver mindre insatser, men som bara kostar 345 000 kronor. Men då når man inte riktigt ända fram till riksarkivets standard.

Arbetsutskottet vill att budgetberedningen tar sig an den här frågan, för att hitta en plats i budgeten för satsningen.

Det är det dyrare alternativet som i nuläget är huvudspåret för arbetsutskottet. 

–  Det är så liten skillnad mellan de båda alternativen, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S).

–  Det är viktigt för eftervärlden att vi är rädda om våra dokument, säger Rosander, vi har mycket kommunala papper i arkivet och det är många föreningar som också har sina handlingar här. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!