Känslosam ceremoni för att hedra Zeke

Sexårige Zeke förlorade sin tuffa kamp mot cancern. Det har berört hela Silverdalen och vid lördagskvällens ceremoni gick flera hundra personer samman för att hedra och tänka lite extra på den lille kämpen Zeke.

Långt många fler än man trodde slöt upp vid idrottsplatsen i Silverdalen för att vara med på ceremonin till Zekes minne.

Långt många fler än man trodde slöt upp vid idrottsplatsen i Silverdalen för att vara med på ceremonin till Zekes minne.

Foto: Charlotte Madestam

Silverdalen2020-02-15 20:06

Zeke somnade in stilla den 9 februari, efter nästan fem års tuff kamp mot "cancerbacillerna", som han kallade dem. Ceremonin till hans minne visade med all tydlighet att många berörts av hans bortgång.

– När Zekes mamma Sandra ringde mig och sa att det var Internationella barncancerdagen på lördagen och att de tänkte släppa rislyktor styrde jag och min man Daniel upp den här ceremonin, säger Veronica Jönsson, bästa vän med Sandra. Hela samhället har knutits samman av det här, och många vill hedra Zeke.

När mörkret sänkt sig samlades 200-300 personer på idrottsplatsen. Marschaller bildade en gång fram till platsen där ett fotografi på Zeke placerats, och snart omgärdades det av ett helt hav av ljus och blommor. Ur högtalarna strömmade "Zekes sång", skriven av Sandra Näslund.

När sedan de flera hundra rislyktorna tändes och släpptes iväg ut i den mörka kvällen, stod människor tätt ihop för att minnas tillsammans.

– Jag och Zekes pappa Niklas är otroligt tacksamma för allt stöd vi fått och för allt människor gjort både tidigare och efter Zekes bortgång, hälsar Sandra Jönsson.

18 000 kronor inbringades under kvällen, som oavkortat går till Barncancerfonden i Zekes namn.

– Tanken var att bidra till Zekes begravning, men Sandra som är den finaste och kärleksfullaste människa jag vet vill att pengarna ska komma forskningen till godo, säger Veronica Jönsson.

Anna Tegberger och Arja Bergström tände en ljuslykta och lät den stiga mot himmelen.
Anna Tegberger och Arja Bergström tände en ljuslykta och lät den stiga mot himmelen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!