Jublar över nya miljonsumman

Biblioteken i Hultsfred, Virserum och Högsby fÄr ytterligare 1,8 miljoner kronor frÄn KulturrÄdet. Det Àr den högsta summan, som beviljas till kultursatsningar i Kalmar lÀn.

GlĂ€djebesked – bĂ„de i november och nu. Återigen fĂ„r biblioteken i Hultsfred, Virserum och Högsby 1,8 miljoner kronor frĂ„n KulturrĂ„det. Det betyder att man kan fortsĂ€tta satsningen pĂ„ barn och unga samt nya svenskar.

GlĂ€djebesked – bĂ„de i november och nu. Återigen fĂ„r biblioteken i Hultsfred, Virserum och Högsby 1,8 miljoner kronor frĂ„n KulturrĂ„det. Det betyder att man kan fortsĂ€tta satsningen pĂ„ barn och unga samt nya svenskar.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-06-10 17:41

Under en treÄrsperiod ska KulturrÄdet fördela 70 miljoner kronor under rubriken "StÀrkta bibliotek". En satsning som initierats av regeringen.

NÀr den första fördelningen gjordes inför 2019 beviljades Hultsfreds kommun 1,8 miljoner kronor till ett integrationsprojekt, i partnerskap med Högsby.

Och nu har man fÄtt samma positiva besked för nÀstkommande Är. Biblioteken i Hultsfred, Virserum och Högsby fÄr Äterigen 1,8 miljoner kronor. Vilket Àr mest i Kalmar lÀn.

– Det Ă€r vĂ€ldigt roligt, man kan ju inte ta nĂ„got för givet, sĂ„ vi Ă€r vĂ€ldigt lĂ€ttade och glada, sĂ€ger Anna Lundberg, som Ă€r chef i bĂ„da kommunerna.

Det betyder att biblioteken kan fortsÀtta pÄ den inslagna vÀgen ett Är till, med bland annat HÀng pÄ bibblan, bokklubb och sagostund pÄ arabiska. I projektet, som ocksÄ fÄtt namnet "StÀrkta bibliotek", ingÄr ocksÄ aktiviteter pÄ SFI plus att man förstÀrkt inköp av medier, pÄ fler sprÄk Àn man haft tidigare.

Har satsningen resulterat i nya arbetstillfÀllen?

– Projektet har genererat fyra nya huvuden. Dels har vi anstĂ€llt en arabisktalande och en person speciellt inriktad mot barn och unga. Plus att ordinarie personal gĂ„tt in i projektet, sĂ„ vi har anstĂ€llt vikarier för dem.

Vad tror du Àr anledningen till att ni fÄr samma stora summa igen?

– KulturrĂ„det vill gĂ€rna att man söker tillsammans, att man samarbetar som vi gör i tvĂ„ kommuner. Dessutom Ă€r nya svenskar en prioriterad grupp inom biblioteksverksamheten. Jag tror att man sett det som intressant, att vi vill satsa sĂ„ tydligt pĂ„ barn, unga och nya svenskar.

Har ni firat det hÀr pÄ nÄgot sÀtt?

– Nej, det har vi inte hunnit göra Ă€n. Men det ska vi, blir nog tĂ„rtkalas igen, sĂ€ger Anna Lundberg.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!