Jakthundar rivstartar campingsäsongen

Svenska Wachtelhundklubben Småland/Öland ordnar officiell utställning i Hultsfred med ett 160-tal anmälda hundar. Eventet ger dessutom campingsäsongen en rivstart.

Madelene Muukki med två och ett halvt år gamla Skyttens Kimber Montana.

Madelene Muukki med två och ett halvt år gamla Skyttens Kimber Montana.

Foto: Privat

Hultsfred2019-05-17 21:00

– Gensvaret är bra, vi har många anmälda särskilt med tanke på att wachtel inte är en utställningsras, säger Madelene Muukki, utställnings- och utbildningsansvarig för Småland och Öland.

Egentligen förknippas rasen med jakt. Men en gång om året arrangeras en utställning, där ansvaret växlar mellan klubbarna. I år var turen kommen till Småland/Öland, som valde att förlägga arrangemanget till Hultsfred.

– Att vi har tillgång till camping och hotell som tar emot våra långväga gäster med hund bidrog till valet av ort. Vid campingen finns dessutom bra med plats för själva utställningen, vilket möjliggör bra logistik, säger Madelene Muukki, som dessutom bor i Målilla.

156 hundar, från många olika delar av landet, är anmälda till utställningens sju klasser: valp, junior, unghund, jakt, champion, veteran och öppen klass. Både uppfödare och icke uppfödare ställer ut sina hundar, både för att det är kul och för att meritera sina hundar.

– Jaktklassen värderas högst i och med att det är en utpräglad jakthund. Det behövs ett pris i den klassen för att kunna bli jakt- eller utställningschampion. Här ges även chans att få sin hund bedömd inför avel, med svar på om den är rastypiskt byggd. För att fungera maximalt i skogen, säger Madelene Muukki, som hoppas att utställningen på söndag ska intressera även utomstående.

– Det är ett ypperligt tillfälle att lära känna rasen och klubben.

En ypperlig start på campingsäsongen blir det dessutom.

– Alla stugor är uthyrda och campingen fullbelagd som det är nu. Det hade vi aldrig trott att det skulle bli så mycket folk, det blev en trevlig överraskning, säger Antje Rohde, arrendator av Hultsfreds Camping.

Wachtelrasen

Rasklubbens långsiktiga mål är att bibehålla wachtelhundrasens specifika karaktär och jaktliga egenskaper som mångsidig bruksjakthund med god mentalitet, samt att förbättra den funktionella hälsan. Källa: Svenska Wachtelhundklubben

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!