Inspirerar folk att skaffa en bisyssla

Folk som inte vet någonting alls om biodling hittade till föreningsbigården i Norrhult, och till Stinsen i Virserum kom många som aldrig varit där tidigare. "Det är som bekant svårt att bli profet i sin egen hembygd. Därför är Upptäckardagen en jättebra idé".

Torbjörn Engelkes kunde räkna in ett 70-tal besökare i föreningsbigården i Norrhult under Upptäckardagen.

Torbjörn Engelkes kunde räkna in ett 70-tal besökare i föreningsbigården i Norrhult under Upptäckardagen.

Foto: Micael Rundberg

Hultsfreds kommun2019-05-20 17:17

Det säger Vailet Danielsson, vice ordförande i Stinsen, som uppskattar att ett 70-tal personer kom till konst- och hantverksföreningens lokal på Bolagsområdet i Virserum, där man förhandsvisade sommarens utställning.

– Det underlättar att ge sig ut, när man kan besöka flera aktörer och sevärdheter under en och samma dag och göra det till en utflykt. Så jag tror säkert folk upptäcker nya saker i sin hembygd en dag som denna. Synd bara att alla inte har samma öppettider kan jag tycka.

Turistkonsulent Jenni Leppelt på arrangerande Hultsfreds Turistbyrå förstår vad hon syftar på.

– Vi rekommenderar alla, och har önskemål om att aktörerna ska hålla samma tider, men vissa vill inte rucka på sina ordinarie öppettider.

Hur vill du annars summera söndagens Upptäckardag?

– Väldigt bra, tycker vi och det fanns de som kom in med sin tävlingstalong och sa att det var den bästa Upptäckardagen någonsin, säger Jenni Leppelt. Någon tyckte det var synd bara att man inte hinner se allt, men man får åk runt så mycket man kan, så finns det ju fler dagar i sommar att upptäcka resten.

Har ni någon siffra så här långt, på hur många som deltog under dagen?

– Nej, inte än. Aktörerna kommer skicka in sina siffror, så längre fram kommer vi ha en bättre bild av hur många som tog chansen att åka runt, i syfte att upptäcka sin hembygd. Men vi har hört flera aktörer, exempelvis Bo Lundwall, dressincyklingen och Fallhults Ekogård som hade runt hundratalet besökare vardera.

– Och vad vi förstått har folk verkligen åkt runt, även över kommungränsen, vilket är vår ambition att Hultsfred och Vimmerby kommuner ska ses som en enda stor besöksregion. Så sammantaget skulle jag säga att syftet och målet med dagen är uppfyllt.

Vid söndagens upptäckardag kunde man också träffa Skogens konung, besöka hembygdsparken Blåbärskullen i Mörlunda, resa genom musikens Hultsfred och lära mer om biodling för att nämna något från det innehållsrika programmet.

– Ett 70-tal utöver våra egna medlemmar kom förbi, precis lagom för att vi skulle hinna prata med alla och visa runt, säger Torbjörn Engelkes, vice ordförande i Vena-Hultsfred Biodlarförening. Flera var helt nya och nyfikna på det här med biodling. En dag som denna får man en större bredd av människor jämfört med typ en bidag. Förhoppningsvis kan någon tänka sig att börja med bin.

Flera var helt nya och nyfikna på det här med biodling. Upptäckardagen bidrog till en större bredd av människor jämfört med typ en bidag.
Flera var helt nya och nyfikna på det här med biodling. Upptäckardagen bidrog till en större bredd av människor jämfört med typ en bidag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!