Inlägg på sociala medier gav konsertidé

Ett inlägg på sociala medier, postat av ett gäng kantorselever, fångade diakon Elisabeth Johanssons intresse. "De ville jag ha hit till Aspelands pastorat".

Blivande kantorn Annelie Pettersson, till vänster, ordnade en kyrkokonsert på hemmaplan tillsammans med sina studiekamrater på Oskarshamns folkhögskola.

Blivande kantorn Annelie Pettersson, till vänster, ordnade en kyrkokonsert på hemmaplan tillsammans med sina studiekamrater på Oskarshamns folkhögskola.

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2020-02-13 20:00

Det var upprinnelsen till onsdagskvällens musikgudstjänst i Målilla kyrka, som tio kantorselever och deras lärare från Oskarshamns folkhögskola stod bakom.

– Valet föll på Målilla kyrka eftersom en av eleverna, Annelie Pettersson, är här ifrån, berättar Elisabeth Johansson, som gav eleverna fria händer att framföra vad de själva ville.

Valet föll på 13 sånger med temat nåd, som är tänkta att hänga samman och som flätades samman med mellantexter som finns för att utforma en musikgudstjänst runt sångerna.

Varför valde ni just det här programmet?

– Det är ett skolmaterial, som plockats fram av lärarna. Tanken är att vi ska gå igenom olika genrer och få med oss olika repertoarer som vi kan ha nytta av när vi är färdiga kantorer, säger Annelie Pettersson och tillägger:

– Nu blev det en uppskattad övningskväll för oss som studerar till kantor, där alla fick prova på att dirigera.

Det var första gången musikprogrammet framfördes, men förhoppningsvis inte sista om man frågar Otto Fogelberg och Marcus Alvgrim.

– Jättekul att kunna glädja andra med det material vi arbetat med en tid, specifikt för Målilla, säger Otto Fogelberg. Inte oss emot om vi får framföra det på fler ställen.

Annelie Pettersson och hennes studiekamrater uppskattade att få göra något som skiljer sig från skolarbetet. De såg det som väldigt nyttig träning.

–  Vi har gett konserter tidigare på orter som Västervik, Ålem och runt Oskarshamn. Bland annat gav hela skolan en kärlekskonsert i Ceciliakapellet på torsdagskvällen, men vi har aldrig tidigare varit i Målilla. 

Hur gick dina tankar under kvällen?

– Det var roligt att få göra det här tillsammans, på min hemmaplan, säger Annelie Pettersson. Att få visa kyrkan och Målillas unika orgel, en Nordströmsorgel som är rätt tung- och svårspelad. Så det är ingen nybörjarorgel skulle jag säga, men som man lär sig att tycka om med tiden. Det ingår ju i utbildningen att vi ska veta vilka orglar som finns och hur de fungerar, nu fick mina klasskamrater chans att inte bara se, utan också provspela den här. Fast utanför programmet.

Det är ju brist på kantorer, hur ser du på det?

– Ja, man ser ju det över hela landet, hur kantorer eftersöks. Jag hoppas vara färdig till årets slut, sedan vore det väldigt roligt att kunna hjälpa till i min hemförsamling Målilla, där det också är en vaktant tjänst.

Nina Park Seo går igenom noterna en sista gång, innan kyrkklockorna ringer och konserten kan börja.
Nina Park Seo går igenom noterna en sista gång, innan kyrkklockorna ringer och konserten kan börja.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om