Hultsfredsföretag har kung Carl Gustaf på kundlistan

En ny lag 1966, som krävde isolerade hundkojor lade grunden för Hultsfredsföretaget Lundhs Produktion. I dag har man kung Carl Gustaf på kundlistan och planerar att expandera, så man får utrymme att satsa på jaktvapen.

Peter Lundh planerar att expandera, så man får utrymme att satsa på jaktvapen.

Peter Lundh planerar att expandera, så man får utrymme att satsa på jaktvapen.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-12-03 16:00

Det handlar om en investering i miljonklassen.

– Egentligen är internet-handeln det stora, men försäljningen i butiken ökar också stadigt, säger ägaren Peter Lundh.

– Så vi har blivit trångbodda och räknar med att växa i början av nästa år.

Själva företaget Lundhs Produktion håller till på tre platser i Hultsfred. Inte det smidigaste, erkänner Peter Lundh men det har bara blivit så att man tillverkar värmeelement, eluppvärmda matskålar och hundluckor i en lokal på Vinkelgatan medan lagret är vid DSV, bakom Willys. Allt kompletteras med en 200 kvadratmeter stor butik i industrihotellet med namnet Blåklinten.

– Sakta men säkert har vi vuxit och är nu fem anställda, förutom jag, min fru Annika och son Tony även hans båda kusiner Pontus Häll och Erik Andersson. Så vi är fortfarande ett rent familjeföretag, det ser jag som väldigt positivt.

Företaget grundades redan 1966 av Peters far Birger Lundh. Idén kom sig av en ny lag, som krävde att hundkojor skulle vara isolerade och med tiden växte företaget med hundgårdar och andra tillbehör. Långt senare fick Peters intresse för jakt och fiske honom att bredda verksamheten ytterligare med en butik, som lockar kunder på 10-15 mils radie. Det föll sig naturligt och i dag kan han inte säga annat än att det var ett bra beslut. Företagets omsättning har ökat stadigt och uppgick förra året till 23 miljoner och resultatet är lika bra i år.

– Vi noterade en kraftig ökning i fjol annars kan man säga att den stora ökningen inleddes redan för 15 år sedan, när vi började importera från Kina och Polen. På så sätt blev vi mer konkurrenskraftiga och än i dag importerar vi från Polen, men Kina har vi släppt till förmån för Belgien, säger Peter Lundh och fortsätter:

– Förutom fem återförsäljare i Sverige, har vi även återförsäljare i Norge och Finland. Särskilt Norge går väldigt bra. Våra samarbetspartners där bidrar till att vi har stabila kunder som köper både hundgårdar och tillbehör av oss.

I kundlistan märks faktiskt också kung Carl Gustaf, som handlat hundluckor och låter sina fyrbenta vänner äta ur eluppvärmda skålar som tillverkats av de anställda vid Lundhs Produktion.

– Det är lite kul att tänka på förstås, att det som vi tillverkat här i Hultsfred används av kungen och hans hundar. Men kunglig hovleverantör får vi inte lov att kalla oss, det måste man ansöka om hos kungen för att få marknadsföra sig som.

52 år efter starten står familjeföretaget Lundhs Produktion inför nästa investering. Butiken är trångbodd och dessutom finns tankar på att bredda verksamheten ytterligare med vapenförsäljning. Om planerna går som planerat ska butiksytan utökas med en fjärdedel.

– Planerna på att börja sälja vapen har funnits hos mig länge, jag har ju stort jaktintresse själv. Särskilt Afrikajakt, tillägger han och visar troféer i form av en fälld gnu, vattenbock och två bufflar som snart ska kompletteras med bland annat en elandantilop som för tillfället håller på att fraktas hem från Afrika efter Peter Lundhs senaste jaktresa dit.

– Men det handlar om en stor investering i miljonklassen och det krävs mycket säkerhet så jag har valt att skynda långsamt, men nu står vi inför det faktum att vi ska försöka förverkliga tanken 2019.

Verksamheten är lite säsongsbetonad, sommartid kommer i princip två postbilar per dag för att hämta på lagret. Men även så här på vintern går beställningar i väg. Peter Lundh i samspråk med Postnords Henrik Nilsson.
Verksamheten är lite säsongsbetonad, sommartid kommer i princip två postbilar per dag för att hämta på lagret. Men även så här på vintern går beställningar i väg. Peter Lundh i samspråk med Postnords Henrik Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!