I boken "Snapshot! 400 års minnesbilder ur arkivet" presenteras en specifik händelse för alla år 1618 till 2018 med ord och bild. 400 års arkivhistoria presenterat på 400 sidor.

När man kommer till 1986 har Hultsfredsfestivalen tagit plats, bredvid svensk hästavel från 1876.

– Med andra ord, boken skildrar verkligen vitt skilda händelser de här aktuella åren, säger Stefan Ölvebring på Svenskt Rockarkiv.

Artikelbild

| Jubileumsboken har fått namnet Snapshot! 400 års minnesbilder ur arkivet. Svenskt Rockarkiv representeras både 1958 och 1986.

Boken är Riksarkivets sätt att uppmärksamma sitt jubileum. Det var nämligen 1618, närmare bestämt den 16 oktober, som Riksarkivet inrättades som en egen del inom det kungliga kansliet av Axel Oxenstierna. Dokument och bilder är hämtade från alla delar av Riksarkivet, men även många andra arkivinstitutioner runt om i Sverige. Som exempelvis Svenskt Rockarkiv i Hultsfred.

– Jag tyckte jag hade två bra förslag som platsade i boken – och båda kom glädjande med. Förutom Hultsfredsfestivalens första affisch från 1986, tar Little Gerhard plats 1958, när han utses till svensk rockkung och föräras den pokal som finns hos oss i arkivet, säger Stefan Ölvebring och tillägger:

– Det är inte många bidrag överhuvudtaget från museum och arkiv i Kalmar län och vi är den enda som fått med två händelser i boken. Det känns stort. En ära.

“Denna mångfald av minnesbilder hoppas vi ska inspirera till egna strövtåg bland arkivens skatter”, skriver Riksarkivet i presentationen av boken.