Hultsfreds Orkesterförening läggs ner

Brist på musiker gör att Hultsfreds Orkesterförening läggs ner. På söndag kväll gör föreningen sin sista konsert i församlingsgården. Sedan tystnar orkesterföreningen för gott.

Brist på musiker är den främsta orsaken till att Hultsfreds Orkesterförening läggs ner, berättar dirigenten och ordförande Michael Reinisch.

Brist på musiker är den främsta orsaken till att Hultsfreds Orkesterförening läggs ner, berättar dirigenten och ordförande Michael Reinisch.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-05-14 15:00

– Det känns jättetråkigt att lägga ner, säger ordförande Michael Reinisch som också är dirigent för orkestern.

Men nedläggningen har legat i luften ganska länge.

– Orkar vi ett år till, har vi frågat oss i flera år, säger Reinisch, och det har vi gjort.

Men allt har sina gränser. Och för orkesterföreningens styrelse är den nådd.

Orsaken är brist på musiker. Framförallt på stråkar. De som finns är både eftertraktade och engagerade på olika håll. När det gäller blåsare har samarbetet med musikkårerna i Rosenfors och Vena varit räddningen.

Kommunens musikskola har också varit en god samarbetspartner genom åren. Det är många av musikskolans elever som spelat med orkesterföreningen.

Men så kommer det en dag när de flyttar vidare ut i världen för att plugga vidare.

– Det är ett stort arbete att få ihop orkestern, säger Michael Reinisch. Det är roligt att spela men...

Det är naturligtvis inte roligt att behöva lägga ner verksamheten, tycker Michael Reinisch. Allra helst som Orkesterföreningen har gamla anor.

– Vi firade 60-årsjubileum förra året, säger han.

På söndag kväll är det sista chansen att få höra Hultsfreds Orkesterförening. Då ges en avskedskonsert i församlingsgården.

Michael Reinisch berättar att man planerar för en mycket omväxlande repertoar, med allt från klassisk musik till folkmusik, underhållningsmusik och en hel del modernare tongångar av det poppigare slaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!