Hultsfreds kommun rasar mot TĂ€by

En flyktingfamilj med fem barn lurades av TÀby kommun att flytta till Hultsfred och möttes hÀr av en tillvaro med obefintliga förutsÀttningar. Det anser i alla fall kommunledningen i Hultsfred, som nu riktar skarp kritik mot TÀby i ett öppet brev.

NÀr Hultsfrds kommuns personal  uppdagade familjens situation hade de bara ett bord och fyra stolar i lÀgenheten och sov pÄ filtar pÄ golvet.

NÀr Hultsfrds kommuns personal uppdagade familjens situation hade de bara ett bord och fyra stolar i lÀgenheten och sov pÄ filtar pÄ golvet.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-04-18 06:00

NĂ€r familjens situation uppdagades hade de bara ett bord och fyra stolar i lĂ€genheten – och sov pĂ„ filtar pĂ„ golvet, enligt kommunen.

– Det Ă€r inte vanligt att en kommun gĂ„r pĂ„ en annan kommun pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet – det gör man inte om man inte tycker att nu mĂ„ste det vara stopp, sĂ€ger Hultsfreds kommunchef Lars Rönnlund.

– Vi har lĂ€rt oss att vi mĂ„ste tala om de hĂ€r bilderna, för annars sker allt i det tysta. Det Ă€r trots allt mĂ€nniskor som studsar omkring nĂ€r vi inte har en central, gemensam strategi i frĂ„gan och dĂ„ fĂ„r vi sĂ„dana hĂ€r pinsamheter, sĂ€ger Lars Rönnlund som gjort gemensam sak med kommunalrĂ„det Lars Rosander (C), oppositionsrĂ„det Tomas Söreling (S) och socialchef Ann-Gret SillĂ©n och författat ett öppet brev som beskriver hur de ser pĂ„ hĂ€ndelsen.

Brevet har gÄtt till SKL, representanter för regeringen och TÀby kommun.

Det Àr lÄngt ifrÄn första gÄngen som Hultsfreds kommun markerar mot vad de anser Àr orÀttvisor, nÀr det kommer till kommuners ansvar för nyanlÀnda. Flera gÄnger har man tryckt pÄ i frÄgan genom att informera och kontakta riksdagspolitiker, inte minst 2016 nÀr kommunen vÀxte mest procentuellt sett i landet. Men aldrig tidigare har man gjort en sÄ stark och tydlig markering som nu.

– Det stĂ€mmer, det Ă€r första gĂ„ngen vi gör det sĂ„ hĂ€r flagrant och pekar pĂ„ ett enskilt fall dĂ€r en familj kommit i klĂ€m, sĂ€ger Lars Rosander. Vi trycker pĂ„ för att vi tycker situationen hanterats pĂ„ ett i allra högsta grad olĂ€mpligt sĂ€tt och vi vill nĂ„ dit att alla kommuner tar sitt ansvar för de nyanlĂ€nda.

Hultsfreds kommun Àr inte nÄdig i sin kritik mot TÀby kommun. I brevet beskrivs hur familjemedlemmarna kom som kvotflyktingar till TÀby kommun i november förra Äret. DÀr placeras de, enligt kommunens uppgifter, i tvÄ rum pÄ ett hotell, med förklaringen att det inte fanns nÄgra lediga lÀgenheter att hyra.

– Familjen accepterade dĂ„ att flytta till en lĂ€genhet i Hultsfreds kommun, utan att vi fick nĂ„gon kĂ€nnedom om det. Det uppdagades först genom ett gemensamt projekt med Arbetsförmedlingen.

– Eftersom mannen och kvinnan inte kommit i gĂ„ng med sin etablering i TĂ€by kommun innebĂ€r det att de nu mĂ„ste ansöka om ekonomiskt bistĂ„nd i Hultsfreds kommun, ett Ă€rende som handlĂ€ggs nu och troligen kommer att beviljas.

Claes Lagergren Àr socialchef i TÀby kommun och han menar att kritiken Àr obefogad:

– Vi har inte lurat ivĂ€g nĂ„gon, utan vi har fastighetsĂ€gare frĂ„n hela Sverige som kontaktar oss, dĂ€ribland frĂ„n Hultsfred, och vi förmedlar bara informationen var det finns lediga lĂ€genheter att hyra. I TĂ€by kommun finns inga tomma lĂ€genheter att hyra, utan den hĂ€r familjen har flyttat av egen fri vilja.

Hade ni kunnat informera Hultsfreds kommun att familjen flyttade hit?

– Vi har ingen informationsplikt, utan TĂ€bybor flyttar och vi gör ingen skillnad pĂ„ nya och gamla invĂ„nare.

Vad har du i övrigt att sÀga om brevet?

– Jag har aldrig under mina drygt 30 Ă„r inom kommunen varit med om att man anvĂ€nder sĂ„ hĂ€r kraftigt sprĂ„kbruk som Hultsfreds kommun gör. Jag förstĂ„r deras frustration, men att sĂ€ga "TĂ€by lurar, vilseleder, Ă€r hĂ€nsynslös och egoistisk", det Ă€r saker som jag absolut inte kĂ€nner igen mig i. Vi jobbar inte sĂ„, utan vi har seriösa tjĂ€nstemĂ€n och vĂ„ra politiker Ă€r oerhört engagerade i den hĂ€r frĂ„gan.

Hur ser SKL pÄ Hultsfreds kommuns kritik och deras tillvÀgagÄngssÀtt?

– Vi förstĂ„r att Hultsfred reagerar, inte minst utifrĂ„n deras situation med mĂ„nga asylsökande och nyanlĂ€nda samt höga kostnader för försörjningsstöd, sĂ€ger Per-Arne Andersson, direktör/avdelningschef för utbildning och arbetsmarknad.

Har SKL varit med om att en kommun kritiserar en annan kommun sÄ hÀr pÄtagligt?

– Inte vad jag kan minnas.

Hultsfreds kommun, med kommunalrÄdet Lars Rosander i spetsen, gÄr till hÄrt angrepp mot TÀby kommun, som de menar lurat hit samhÀllets mest utsatta till en tillvaro med obefintliga förutsÀttningar.
Hultsfreds kommun, med kommunalrÄdet Lars Rosander i spetsen, gÄr till hÄrt angrepp mot TÀby kommun, som de menar lurat hit samhÀllets mest utsatta till en tillvaro med obefintliga förutsÀttningar.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!