– Ingenting har gjorts med mottagningen och barnavdelningen sedan 1983, så allt ser exakt likadant ut som när jag själv låg där och vårdades för cancer 1999, säger Emma Nyberg. Jag blev varse det i somras, när min son blev sjuk. Jag kände att "här blir ingen frisk", så nu riktar vi insatserna dit istället, för att göra miljön roligare och trivsammare för både barnen och deras föräldrar.

Sedan första BOND-dagen för fem år sedan har Emma Nyberg, tillsammans med Lions Club i Hultsfred, samlat in 300 000 kronor som öronmärkts för ett sinnesrum på barnavdelning för onkologi, neurokirurgi och diabetes (BOND) på Universitetssjukhuset i Linköping. Sedan det invigdes 2015 har ytterligare 30 000 kronor kommit in på kontot, utan att man egentligen jobbat aktivt.

– Det är bevis så gott som något på hur stort engagemanget är för det här, säger Lionspresidenten Göte Nilsson tacksamt. Så många föreningar och företag har bidragit liksom privatpersoner och Lionsklubbarna i Mörlunda, Vimmerby, Västervik, Gamleby och Mönsterås, utöver Hultsfred.

Artikelbild

Emma Nyberg har ett nytt mål med insamlingen, nu ska pengarna gå till att förgylla tiden på barnavdelningen på Västerviks sjukhus.

Grunden i insamlingen har hela tiden varit BOND-dagarna som genomförs tillsammans med räddningstjänsten, som passar på att ha öppet hus samtidigt. Lördagen den 15 september är det dags för den tredje dagen i ordningen och programmet är fyllt. Som vanligt.

Vid brandstationen kommer det finnas tre hoppborgar, lotterier, det blir musikunderhållning av Per Solberg, chokladhjul och bollkastning. Till det kommer räddningstjänstens tre stationer.

– Det blir tävling med brandslang, vi visar brandbilarna och så planerar vi en släckstation, där man får prova att släcka en riktig brand, säger säkerhetssamordnare Ulf Bowein. Dessutom blir det två uppvisningar, där vi under tio minuter visar en insats vid larm och förklara vad som händer. Vi kommer även integrera ambulansen om den finns inne och eventuellt även polisen. Något liknande har vi aldrig gjort tidigare.

Emma Nyberg har starka skäl till varför hon startade den här insamlingen 2013.

– När jag var liten fick jag en hjärntumör, som jag fortfarande lider av, samtidigt fick min kusin leukemi. Han klarade inte det, utan dog i sjukdomen. Jag kände att jag ville göra något positivt för BOND-avdelningen, som vi båda vårdades på, säger Emma och fortsätter:

– Nu har barnen fått det så bra i Linköping, de har fått ett fint sinnesrum så nu kände jag att det är Västerviks tur.