– Min släkt på pappas sida kommer därifrån, säger Lukas Moodysson. Det var fantastiskt att få gå i deras fotspår och bruka jorden, även om det är på ett annat sätt än vad de gjorde. Det är farfars kohagar, hans skog. Det var väldigt roligt och lite högtidligt att jag kunde filma där. Har länge velat men inte vågat, tänker att förfäderna och förmödrarna tittade förundrat ner på oss när vi sprang omkring på deras marker. Tror de blev glada.

"Gösta" är Lukas Moodyssons första TV-serie och den första svenska HBO-serien. Förutom att den delvis spelats in i Ryd och Hultsfred förväntas åttaåriga Majsan Stenström synas i serien, som en av Göstas patienter på barn- och ungdomspsyk.

– Jag spelar en väldigt arg tjej, som springer iväg och gömmer sig under en stol, berättar Majsan och beskriver hur hon kröp omkring med stolen på ryggen.

Artikelbild

| Majsan Stenström har en liten roll i Lukas Moodyssons första TV-serie, där hon spelar en arg tjej som inte vill gå till psykologen Gösta. Här har hon inspirerats av en scen som spelas in på festivalområdet i Hultsfred.

– Gösta, (Vilhelm Blomgren) gjorde likadant, tillägger hon och skrattar. Det fanns inget manus, utan jag fick hitta på lite själv typ. Roligast var det när jag var arg och rev sönder en blomma.

I slutet av avsnitt fem, som utspelar sig på festivalområdet i Hultsfred, hörs dessutom hennes mamma Karolinas musik, "Let the darkness down", från förra skivan.

– Askul att jag fick med en låt. Jag har alltid tyckt att det är bra musik i Lukas filmer, så det känns enormt hedrande, säger Karolina.

TV-serien, som består av tolv avsnitt, har premiär på måndag. Den handlar om Gösta, en 28-årig psykolog som får sitt första jobb på BUP i en liten stad i Småland. Han flyttar från Stockholm och hyr en stuga mitt i skogen. I själva verket en stuga som ligger på den gård i Ryd som Lukas Moodysson ärvt efter sin far.

Artikelbild

| TV-serien Gösta är inspelad i Lukas Moodyssons privata sommartorp i Ryd utanför Järnforsen.

Innan TV-serien Gösta blev till hade Moodysson skrivkramp. Under flera år kunde han inte skriva överhuvudtaget, utan försökte hitta olika metoder som förhoppningsvis skulle få det att lossna.

– Jag köpte massor av anteckningsböcker och reservoarpennor för kanske 10-20 000 kronor. Jag var fullständigt vilsen och har svårt att prata om det.

Artikelbild

| Vilhelm Blomgren spelar Gösta, en 28-årig psykolog som får sitt första jobb på BUP i Småland.

Befrielsen kom, när han testade att skriva på skrivmaskin igen, som när han var yngre.

– Då blev det plötsligt roligt att skriva igen, sedan har hela projektet varit jätteroligt. Manuset, castingen, inspelningen, allting. Gösta är nog det gladaste jag nånsin jobbat med, säger Lukas Moodysson.