– Den tar rätt mycket plats och tog längre tid än beräknat att montera, men det är absolut värt det, säger gymnasiebibliotekarie Hampus Eriksson.

Han fick ögonen på miniutställningen när den presenterades på bokmässan förra året, och satte direkt upp biblioteket som intresserad av att få ta del av den.

– Jag såg den i Vimmerby och visste vad som var att vänta. Så jag blev jätteglad när vi fick klartecken i december. Klart den ska kunna ses i Hultsfred och Virserum, med bara några mil till Astrid Lindgrens födelseort.

Miniutställningen skildrar genom olika temarubriker Astrid Lindgrens liv och gärning med hjälp av löpsedlar, böcker, intervjuer och brev hon skickat. Nu är den ute på turné och på måndagen invigdes den i Hultsfred, där den stannar till 5 mars, sedan är tanken att den ska vidare till Virserum, för två veckors visning.

– Nu var förvisso Astrid Lindgren känd redan, men det vi vill visa är att en person kan göra stora skillnader i världen. Jag kan inte låta bli att likna henne vid Greta Thunberg, som är så uppmärksammad för sin kamp i klimatfrågan.