Här har vägglössen ökat markant

Vägglöss är ett växande problem. På tio år har antalet saneringar ökat markant i länet. Vi följde med Anticimex på en sanering i en av Hultsfreds Bostäders lägenheter.

Urban Karlsson sanerar en av Hultsfreds Bostäders lägenheter som drabbats av vägglöss. På tio år antalet saneringar ökat markant.

Urban Karlsson sanerar en av Hultsfreds Bostäders lägenheter som drabbats av vägglöss. På tio år antalet saneringar ökat markant.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-07-15 17:00

Hultsfred är inget undantag. Också kommunala bostadsbolaget tvingas konstatera att problemet med vägglöss har vuxit sig större över tid.

– Fast jag tycker att det minskat lite på senare tid, i takt med att inflyttningen minskat, säger Roger Lund, arbetsledare.

Micke Östh, ansvarig för skadedjur på Anticimex i Kalmar län, utvecklar den teorin.

– När människor är i mycket rörelse får vi också mer saneringar. Det kan handla om allt ifrån att vi har omvärldskriser, som gör att inflyttningen från andra länder ökar, till att skolan drar igång och studenter flyttar in i sina boenden.

– Det drabbar både slott och koja, tillägger han, som för att understryka att problemet inte är knutet till en viss samhällsklass, eller att det skulle ha med hygienen att göra. Det är ren och skär otur.

Hur tänker du kring spridningen av vägglöss?

– Det är inte roligt när det blir så här, säger Roger Lund. Det är en omfattande procedur att sanera en lägenhet, och det gäller att hyresgästen tar sitt ansvar och är samarbetsvillig. Så de inte byter grejer med varandra och ger lössen en chans att sprider sig till en annan lägenhet. Det är också förekommande att möbler kastas ut, och så tycker någon annan att det är fina grejer och tar hem det till sig. Så får vi in vägglössen i en lägenhet till. Angripna möbler ska kastas på återvinningscentralen.

Inte alla reagerar på att man blivit biten av vägglöss, särskilt den här årstiden är det lätt att förväxla med myggbett. Det kan fördröja kontakten med en saneringsfirma, och ju mer en sanering drar ut på tiden, desto svårare kan det vara att få bukt med problemet.

– En vägglus lever i fem stadier. Mellan varje måste den äta, sedan ömsar den skinn och växer sig större, säger Micke Östh. I sista stadiet blir honan könsmogen, som befruktad kan den lägga upp till fem ägg per dag, eller 200-500 under sin levnadstid, så det kan eskalera rätt snabbt under gynnsamma förhållanden.

Vi fick chansen att följa med Urban Karlsson när han sanerade en lägenhet i Ekeberg. Som skadedjurstekniker har han en stor "verktygslåda" att använda sig av, i kampen mot vägglössen.

– Här använder jag kisel, ett biologiskt bekämpningsmedel gjort på krossade snäckskal, som är vassa för lössen men helt ofarliga för människor. Vägglusen har en fet hinna på kroppen som skärs sönder när den går i pulvret, vilket torkar ur den och så dör den.

– Ett vanligt misstag många gör, även vad gäller myror, är att man häller ut en tjock sträng med bekämpningsmedel. Det får motsatt effekt. Då undviker djuret pulvret, när det är som ett berg att klättra över. Det ska ligga lite fint, som på en semla.

I lampans sken upptäcker Urban Karlsson både döda och levande vägglöss.
I lampans sken upptäcker Urban Karlsson både döda och levande vägglöss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!