Här är de "alltid redo" – sedan 1929

Året var 1929 och Harry Kennmark tyckte scouting lät spännande. Han inspirerades av verksamheten i Gamleby, och såg till att en kår bildades även i Lönneberga.

Var redo, hälsar ledaren Birgitta Ipsonius och får till svar "Alltid redo!"

Var redo, hälsar ledaren Birgitta Ipsonius och får till svar "Alltid redo!"

Foto: Charlotte Madestam

Lönneberga2019-04-22 19:00

Scouternas valspråk och lösen "Var redo! Alltid redo!" hördes några gånger i Lönnebergaskogarna på Annandag påsk. I strålande sol firade Lönneberga-Silverdalen NSF Scoutkår sina första 90 år i trevlig gemenskap vid den lilla röda scoutstugan.

Och just gemenskapen med människor som har samma värdering på livet har betytt mest för eldsjälen och tidigare ledaren Barbro Lönnehed, som berättade lite historik och även delade ut förtjänstmärken till Kaj Jörgensen samt dagens ledare Birgitta Ipsonius och Mikaela Hall.

– Det gläder mig att vi fortfarande finns kvar på orten med verksamhet, även om jag kan önska att ännu fler skulle upptäcka scouting och vilja vara med oss, sa hon.

Över öppen eld, förstås det var ju scouter som firade, lagades grillspett som avnjöts med potatissallad och till efterrätt blev det banan med chokladsås.

– Tidigare i dag har vi haft en påskjakt med familjescoutingen och inne i stugan finns det fotografier som sammanfattar de här 90 åren, säger Mikaela Hall.

Scoutkåren var som störst under 1960- och 70-talet, för att i dag ha ett 30-tal medlemmar i olika åldrar.

Hur har ni burit er åt att trygga återväxten både vad det gäller ledare och deltagare?

– Det ligger hårt arbete bakom och man måste ha bra, engagerade ledare, säger Barbro Lönnehed.

Representanter från kårerna i Vena och Hummelstad kom för att gratulera och en hälsning kom också från scouternas generalsekreterare Linn Ternfors, född och uppvuxen i Västervik.

Eldsjälen Barbro Lönnehed i samspråk under middagen med Alf Thellman som kom från Hummelstad Scoutkår för att gratulera.
Eldsjälen Barbro Lönnehed i samspråk under middagen med Alf Thellman som kom från Hummelstad Scoutkår för att gratulera.
Scouthälsningen

Scouthälsning görs genom att höger hands lillfinger böjs ned och tummen läggs över dess nagel. De övriga fingrarna hålls sträckta och ihop. Handen hålls mot pannan så att en naturlig vinkel bildas. De tre uppåtriktade fingrarna symboliserar tro, hjälpsamhet och att följa scoutlagen. Ringen, bildad av tummen och lillfingret, symboliserar kamratkretsen runt jorden. Det kan också betyda att den starke beskyddar den svage.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!