Han kan tänka sig ta stöd av SD

Kristdemokraten Anders Andersson vill se politiker som är mer stolta över den egna politiken – än att vara emot någon annans. "Det viktigaste är att vi får en alliansregering, även om det förutsätter SD-stöd", säger han.

Kristdemokraternas Anders Andersson öppnar dörren för Allianspolitik, även om det förutsätter SD-stöd. "Min åsikt är att de som vill minska SD:s inflytande istället bidrar till att partiet växer så det knakar i skogarna."

Kristdemokraternas Anders Andersson öppnar dörren för Allianspolitik, även om det förutsätter SD-stöd. "Min åsikt är att de som vill minska SD:s inflytande istället bidrar till att partiet växer så det knakar i skogarna."

Foto: Charlotte Madestam

Järnforsen2019-01-11 15:15

Efter riksdagsvalet nådde inget av de traditionella blocken egen majoritet. De rödgröna fick 144 mandat, alliansen 143 med Sverigedemokraterna fortfarande som vågmästare.

I en tid där vare sig moderaternas Ulf Kristersson, tidigare statsminister Stefan Löfven (S) eller Annie Lööf (C) lyckats bilda regering presenterar KD:s starke man i kommunen, Anders Andersson sina tankar om hur man kan lösa upp knuten och få en regering.

– Jag vet att jag ger mig in i ett riktigt getingbo, men jag vill understryka att det blir inte mindre allianspolitik med ett femte parti, i det här fallet Sverigedemokraterna. Det är där det blivit kortslutning hos två partier, Centerpartiet och Liberalerna, som tackat nej till att sitta i Kristerssons föreslagna regering i och med att den kräver stöd av SD.

– Min mening är att en allianspolitik inte blir mindre viktig för Sverige, inte mindre framåtsyftande och modern bara för att man välkomnar SD. Tvärt om, med ett sådant agerande skapar vi tydlighet och respekterar att SD fått röster och finns i riksdagen.

Så du tycker det läggs för stor vikt vid att stänga ute SD, när regeringsbildningen diskuteras?

– Ja. Det är viktigare att visa stolthet över den egna politiken, än att vara emot någon annans. Vill man genomföra en allianspolitik borde man lägga fram en statsministeromröstning och regeringsdeklaration som bygger på den inriktningen. Sedan ska man välkomna om SD vill rösta för den. Då tvingas SD bekänna färg och visa vad man vill. Vill man inte, ja då faller alliansregeringen och SD öppnar för fortsatt S-regering, vilket jag inte tror deras väljare tänkt sig.

Du ser inga faror i att släppa in SD?

– Tvärt om. Om vi stänger ute innebär det att vi skapar en martyrbild av ett parti och det är aldrig bra för demokratin. Min åsikt är att de som vill minska SD:s inflytande istället bidrar till att de växer så det knakar, säger Andersson och tillägger att om SD lägger extrema förslag så röstas det ner i demokratisk ordning.

– Nu tror istället många människor att SD skulle kunna åstadkomma allt mellan 1 och 100. Att låta dem vara med i den demokratiska processen skulle också vara ett sätt att synliggöra vad SD åstadkommer egentligen. Det skulle visa att det inte finns någon trollformel, utan att det är praktiskt politiskt arbete som gäller för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!