Han är fotbollsstjärnornas egen frisör

Han klipper en lång rad både svenska och utländska fotbollsstjärnor. Mohamad Osman har gjort sig ett namn bland proffsen.

Landslagsspelaren Ludwig Augustinsson, som spelar för Werder Bremen, är en av många fotbollsspelare som klipper sig hos Mohamad Osman.

Landslagsspelaren Ludwig Augustinsson, som spelar för Werder Bremen, är en av många fotbollsspelare som klipper sig hos Mohamad Osman.

Foto: Privat

Virserum2020-02-27 18:00

– När jag ser min kund och "mina" frisyrer, antingen på tv eller från läktaren blir jag alltid lite stolt och tänker att det är jag som klippt dem, säger Osman, som han kallar sig.

Sina allra första erfarenheter av sitt nya hemland, fick han i Virserum, där han placerades efter flykten från Syrien.

I brist på något att göra kombinerade han viljan att lära sig svenska, med viljan att lära sig frisöryrket.

– Jag blev mycket glad och tacksam när jag fick praktikplats på en salong i Vimmerby.

Det ingen gissade då, var att Osman skulle göra sig ett namn som "fotbollsfrisören", sedan han flyttat till Stockholm och anställts på en salong där. Både syster och lillebror bor dock kvar i Hultsfred.

Vad var det egentligen som satte fart på allt?

– Allt började med att jag klippte AIK-spelaren Anton Salétros. Men det visste jag inte då, att han var allsvensk fotbollsspelare. Så kollade jag fotbollsklipp på tv och såg en spelare som var väldigt lik min kund. Jag var ju tvungen att fråga, när han kom nästa gång för att klippa sig...

Det där spred sig och numera klipper han ett 50-tal fotbollsspelare i allsvenskan och superettan och ett 20-tal utlandsproffs.

Jesper Karlström, med klubbadress Djurgården och en A-landskamp, är en av dem.

– Det blir ett besök varannan vecka, som idrottare är det skönt att vara kortklippt, säger han. Osman är en skön kille och duktig frisör. Och väldigt fotbollsintresserad,  så det är kul prata fotboll med honom.

Tidigare Hammarbyspelaren Mats Solheim är en annan av dem.

– Det var en del i laget som gick där, så jag gick en gång och var fast, säger han. Ibland har jag suttit kvar och pratat lite fotboll över en kopp kaffe.

I samband med att Sverige spelade vänskapsmatch mot Chile, fick hela det chilenska landslaget håret klippt hos Osman sedan Malmö FF:s Jiloan Hamad tipsat tidigare lagkamraten Miiko Albornos.

– Det tog mig tre dagar att gå igenom dem alla, säger han och skrattar.

Matchtröjor från en rad olika klubbar pryder väggarna i salongen och Osman förevigar sina spännande besök i frisörstolen på Instagram. 

Sedan det blev känt att Osman blivit rena "fotbollsfrisören" har han medverkat i både Sveriges Radio och i tv-programmet "Malou efter tio".

– Jag älskar fotboll, så det är häftigt att få klippa de här spelarna och snacka fotboll med dem, säger han. Min dröm är att bli landslagets frisör.

Mohamad Osman har gjort sig ett namn som fotbollsfrisören. Bland annat Djurgårdens Elliot Käck, Jesper Karlström och Marcus Danielson klipper sig alla regelbundet på salongen.
Mohamad Osman har gjort sig ett namn som fotbollsfrisören. Bland annat Djurgårdens Elliot Käck, Jesper Karlström och Marcus Danielson klipper sig alla regelbundet på salongen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om