Gymnasieintresset ledde till professorstitel

Lärarna på gymnasiet i Hultsfred lade grunden för Mattias Ohlssons stora intresse för fysik. I dag kan han titulera sig professor i informationsteknologi och hans forskning fyller en viktig funktion genom att ta fram hjälpmedel till sjukvården. Bland annat har han varit med och utvecklat en produkt för tolkning av speciella bilder av hjärtat.

Nyligen var det en högtidsceremoni på högskolan i Halmstad, där akademiska framsteg hyllades och där Mattias Ohlsson och andra professorer installerades i sina ämbeten.

Nyligen var det en högtidsceremoni på högskolan i Halmstad, där akademiska framsteg hyllades och där Mattias Ohlsson och andra professorer installerades i sina ämbeten.

Foto: Privat

Tälleryd2018-11-28 08:00

51-årige Mattias Ohlsson kan ärligt säga att han aldrig haft någon egentlig stor plan för sin framtid. Det var inte så att han som liten grabb i Tälleryd drömde om att bli vare sig fotbollsproffs eller brandman, däremot utvecklades tidigt ett intresse för fysik. Och han minns åren på fyraårig teknisk på Stålhagsskolan, som gymnasiet hette på den tiden, med värme och som den plats där intresset fick chans att växa sig starkare.

– Jag hade väldigt bra lärare på gymnasiet, särskilt minns jag Gunvald Bruse som undervisade inspirerande och roligt. Hela gymnasietiden var väldigt positiv med bra lärare och bra kompisar. Det var en bra tid helt enkelt, säger Mattias Ohlsson, som föddes och växte upp i Tälleryd, strax utanför Vena.

Så det är inte fel att säga att lärarna på gymnasiet lade grunden till att Mattias Ohlsson inledde sin akademiska bana på fysikerlinjen vid Lunds Universitet och det var också där han disputerade på avhandlingen ”Artificial Neural Networks and Combinatorial Optimization” 1995.

– Forskningen handlade framför allt om maskininlärning inom medicin och biologi, berättar Mattias som fick chansen att jobba mycket interdisciplinärt med olika forskare och läkare.

Allt sammantaget har lett fram till att han blev docent 2004 och tidigare i år utnämndes han till professor i informationsteknologi med inriktning maskininlärning och datamining vid Högskolan i Halmstad. Nyligen var det en högtidsceremoni, där akademiska framsteg hyllades och där Mattias Ohlsson och andra professorer installerades i sina ämbeten.

En högtidlig tillställning som naturligtvis mamma Siv-Britt Ohlsson tog del av. Med tårar i ögonen, erkänner hon.

– Men det var glädjetårar. Jag är stolt mamma och mäkta imponerad av honom, det måste jag säga. Han framförde det bra, lugnt och sansat. Jag trodde inte det var möjligt att man kunde lära sig så mycket. Kul också att han kommer från en liten skola som gymnasiet i Hultsfred. Det behöver inte vara storstäder till allting, säger hon och tillägger märkbart berörd:

– Synd bara att hans pappa Ruben gick bort för fyra år sedan, att han inte fick vara med om det, det hade varit roligt. Det kände vi båda två.

Mattias Ohlsson har länge fascinerats av kopplingen mellan dataalgoritmer och AI, som står för artificiell intelligens. Och det kom att bli så att hans forskningsområde gränsar till AI, att få datorer att visa intelligent beteende.

– Det är väldigt spännande, speciellt med den stora uppmärksamheten kring AI. När vi körde en kurs i ämnet förra hösten lockade den 185 deltagare. Det har blivit väldigt stort, bara de senaste åren. En bidragande orsak är säkert att man kan göra mycket inom det här, i en vanlig mobiltelefon som exempelvis kan förstå och tolka bilder, appar kan hitta ansikten och det går att prata med olika högtalare i dag, en typ av verktyg som vi inte kunde göra för 10-15 år sedan.

Själv började han tidigt intressera sig för en speciell typ av AI, algoritmer som kallas artificiella neuronnät. Inte mindre intressant tyckte han det var med maskininlärning, som i princip handlar om att lära algoritmerna genom att visa exempel.

– Det kan på sätt och vis jämföras med hur vi människor lär oss. Maskininlärning är och kommer att vara avgörande för utvecklingen av det moderna samhället, där självkörande bilar kanske är ett av de tydligaste exemplen. Där spelar maskininlärning väldigt stor roll för att få bilen att bete sig på ett bra sätt. Inom det här området tror jag att det kommer hända mycket inom de närmaste 10-20 åren.

Mattias Ohlssons forskning däremot har framför allt haft inriktning mot medicin och biologi. Bland annat har han varit med och utvecklat en produkt för tolkning av speciella bilder av hjärtat. Och genom att hjälpa läkare att tolka bilder eller ge diagnosförslag, genom att ta fram olika hjälpmedel till sjukvården, fyller hans forskning en viktig funktion.

– I kombination med att jag är lärare vid Lunds Universitet, har jag numera en professortjänst vid Halmstad högskola, där jag hoppas få fortsätta forska med inriktning på hälso- och sjukvård, att få hjälpa till vid medicinska beslut och praktiska, kliniska frågeställningar.

Mattias Ohlsson minns åren på fyraårig teknisk på Stålhagsskolan, som gymnasiet hette på den tiden, med värme och som den plats där intresset för fysik fick chans att växa sig starkare.
Mattias Ohlsson minns åren på fyraårig teknisk på Stålhagsskolan, som gymnasiet hette på den tiden, med värme och som den plats där intresset för fysik fick chans att växa sig starkare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!