Grannsamverkan inte bara mot brott

Grannsamverkan mot brott handlar inte bara om att vaka över grannens hus och egendom. Nu öppnas möjligheten att också rädda livet på grannen.

Linus Ivarsson visar hur det går till med HLR. En konst som är viktig att kunna, men som man helst inte vill behöva använda.

Linus Ivarsson visar hur det går till med HLR. En konst som är viktig att kunna, men som man helst inte vill behöva använda.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-05-16 05:00

Och förstås på många andra också. Inom ramen för Grannsamverkan mot brott, satsar man på HLR-utbildning.

– Det blir en kurs för att lära sig både hjärt- lungräddning och att handskas med en hjärtstartare, säger Linus Ivarsson, trygghetsstrateg på kommunen och drivande när det gäller grannsamverkan.

Den här kursen handlar både om teori och praktik. Det finns dockor att öva på och det går åt en del träning för att hitta rätt och få till hjärtmassagen så att den gör nytta.

Hans tankar om samverkan är att det ska vara mer än bara skyltar i gathörnen. Det ska ge lite mer än så, tycker han.

– Sent i höstas ordnade vi brandskyddsutbildning inför julen och de levande ljusen, berättar han, och det var runt 200 personer som var med då.

Han hoppas förstås på något liknande den här gången. Gärna några till.

Dessutom blir det ett bra tillfälle att träffa grannarna och prata lite, även om sådant som ligger utanför ämnet.

Först ut blir samverkansgrupperna i Hultsfred, Vena och Silverdalen, som bjuds in till Silverdalens Folkets Hus. Veckan därpå blir det Målilla och Mörlunda, som håller till på Skeppet den här gången.

Satsningen avslutas sedan i Järnforsen och Virserum, i missionskyrkan i Järnforsen.

– Vi kommer att alternera mellan orterna, säger Linus Ivarsson, för att alla ska få chansen att vara hemma någon gång.

Grannsamverkan mot brott har vuxit snabbt i kommunen de senaste åren och i dag är det strax över 50 olika områden som är aktiva på ett eller annat sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!