Nu planerar Vuxenutbildningen tillsammans med en rad företag i regionen för en fortsättning till hösten. Husföretagens behov av personal är stort.

– Vi har haft en mycket positiv och bra dialog med företagen, tycker Sara Olsson, rektor i Vimmerby och kollegan Aina Kalle i Hultsfred. Genom den här utbildningen ser de goda möjligheter att rekrytera kompetent arbetskraft.

Samverkan är nyckelordet i den här satsningen på lärlingsutbildning för husindustrin. Tillsammans med Arbetsförmedlingen, gymnasieskolorna, Skolverket, Träcentrum i Nässjö och flera företag i området.

Fyra lärlingar har gått igenom utbildningen och två av dem har fått jobb, redan innan utbildningen klarats av.

I den här första omgången är det Fasadglas, Älöträ och Finja Betong som tagit emot lärlingar.

Både Vuxenutbildningen och företagen är överens om att det här är ett bra koncept, som kan utvecklas än mer och planeringen för en fortsättning i höst är i full gång.

– För våra invandrade elever vuxna elever kan lärlingsutbildningen vara ett sätt att lösa arbetsmarknadens matchningsproblem, säger Sara Olsson.

­ – Vi tror verkligen på konceptet, fyller Aina Kalle i. Och vi får stöd från alla vi samverkar med.

Målet för framtiden är också att få kontakt med fler företag som kan erbjuda lärlingsplatser och de hoppas att man hör av sig med intresse.