Första biogasbilen för hemtjänsten

Hemtjänsten i Målilla har precis fått sin första biogasbil. Och fler ska det bli, redan om några dagar blir det ytterligare en.

Anette Linde och Sanna Hansson är glada över att få den här chansen att göra en miljöinsats. Den första biogasdrivna bilen är på plats hos hemtjänsten i Målilla.

Anette Linde och Sanna Hansson är glada över att få den här chansen att göra en miljöinsats. Den första biogasdrivna bilen är på plats hos hemtjänsten i Målilla.

Foto: OLOF CARLSON

Målilla2020-04-05 14:05

– Det känns bra att kunna bidra till en insats för miljön, tycker Sanna Hansson som tagit plats vid ratten på den sprillans nya biogasbilen, redo att rulla ut på ett arbetspass.

Och hon hoppas att det ska göra skillnad jämfört med de tidigare fossilbilarna. För det blir många mil på ett år. 

– Vi kör cirka 7 000 mil om året, säger Anette Linde, enhetschef för hemtjänsten i Målilla. Och det blir många korta sträckor, även om vi kör lite längre ibland.

Det är lite speciellt att tanka biogasbilen, men hela personalen har fått specialutbildning, en dag ägnades åt att åka bort till den nya biogasmacken och träna på handgreppen. Så den detaljen är inget som oroar.

För det är den macken som öppnar den här möjligheten att åka miljövänligt, berättar kommunalrådet Lars Rosander som också gläds åt möjligheten.

Hur mycket dyrare är en biogasbil än en "vanlig" att köpa? 

– Det är marginellt, säger Lars Rosander. Det är ingen större skillnad. Och nu när macken finns är det inget att tveka på.

 – Dessutom är den något billigare att köra, skjuter Anette Linde in. Eller i alla fall var det för några veckor sedan.

Målilla är som sagt först i tur med biogasbilar, men Hultsfred kommer härnäst. Det finns planer på att öppna en biogasmack här också och då kompletteras hemtjänstens bilpark med biogasbilar. I Virserum fortsätter hemtjänsten som tidigare. Det skulle vara alltför opraktiskt att behöva åka till Målilla för att tanka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om