Företaget satsar miljoner i Hultsfred

Företaget IAC storsatsar i sin anläggning i Hultsfred. En helt ny pulverlackeringslinje ska stå klar att tas i bruk nu fram på höstkanten.

Bilden är ett montage

Bilden är ett montage

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2019-07-17 19:00

– Det är väldigt ovanligt att gjuterier har en egen pulverlackering, säger vd Dan Nilsson, som ser fram mot att den nya anläggningen kommer i drift.

För att få plats har IAC hyrt in sig i grannhuset, och byggt ihop det med den tidigare fabriken.

– På sätt kan de gjutna detaljerna gå på en obruten linje direkt från gjutmaskinerna in genom den robotiserade pulverlackeringen och genom ugnen fram till monteringen längst ner i den nya lokalen. Det knyter ihop den nya och den gamla fabriken till en enda lång enhet.

Det är en satsning på tolv miljoner kronor. Mycket pengar, naturligtvis men Dan Nilsson ser en rad fördelar.

– I och med att vi har pulverlackeringen "inhouse" sparar vi transporter, säger han, samtidigt som vi har bättre kontroll på detaljerna och vi kan göra ytterligare justeringar efter lackeringen, om det behövs.

På onsdagen blev det klart att IAC, International Aluminium Casting köper Ankarsrum Die Casting med avsikt att driva det vidare. Samtidigt som man gör den här satsningen i Hultsfred.

– Det är ett bevis för att vi vill satsa på båda anläggningarna, säger Dan Nilsson, det blir ett lyft de här trakterna, där industritraditionerna är starka.

Just nu pågår monteringen av den nya pulverlackeringslinjen för fullt och målet är att den ska tas i drift vecka 38, alltså i mitten på september.

Hultsfredsgjuteriet är den största produktionsanläggningen inom IAC med sina 70 anställda.

Vd Dan Nisson förklarar hur den nya pulverlackeringsanläggningen kommer att fungera när den tas i drift nu i höst.
Vd Dan Nisson förklarar hur den nya pulverlackeringsanläggningen kommer att fungera när den tas i drift nu i höst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!