Folket strömmade till traktorfesten

Gyttjefest, monstermaskiner, fart och motormuller. Lika lockande som stranden om man frågar Hanna Lingefelt, som var på Målilla Traktor Power Weekend för första gången. Hon var inte ensam. Ungefär lika mycket folk som i fjol, tror arrangörerna, och det betyder mer än 16 000 personer.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Målilla2019-06-30 16:00

Dubbelt så många förköpsbiljetter sålda som i fjol. Strålande väder. Och utökat program. Målilla Traktor Power Weekend 2019 hade förutsättningar att slå publikrekord.

– Det dröjer innan vi vet exakt publiksiffra. Men vår uppskattning är att det är åtminstone lika mycket folk som förra året, när det kom 16 500. Vi är supernöjda, säger Alfrida Rudén i arrangörsstaben efter helgens succé.

Själva traktorpullingen är fortfarande kärnan i tredagarsarrangemanget, men förklaringen till att tioårsjubilerande traktorhelgen blivit publikframgång stavas bredd. Här finns hela skalan från superpulling och traktorcross till gardenpulling, helikopterfärd och musikalisk överraskning med Lifvens, som körde sin hit "Mjölkbilen".

– Det är gemenskap, intresse, familjefest, barnvänligt och publikvänligt, sammanfattar Malin Lind, som flera år på raken åkt från Stallarholmen till Målilla för att framförallt följa traktorfotbollen, i år ett Gotlandsderby mellan storfavoriterna Team Hejdlös och Team Rosa.

Ett inslag som drar massor är den spektakulära surhålskörningen. Hanna Lingefelt från Hultsfred är på Målilla Traktor Power Weekend för första gången, mest för att se traktorförarnas kamp i den stinkande gyttjan.

– Nästan så man får en tår i ögat. Och vår lillgrabb Vidar gillar allt som brummar, säger hon.

Kompisarna Otto Paulsson, 14 och Jesper Sandgren, 15 har åkt från Falköping för fjärde respektive nionde året. De är snabbt framme för att ta en selfie med ”Surhålskungen" Carl-Johan Ytterbring från Mönsterås, som fått en rejäl lerinpackning.

– Han är skön och bjuder på sig själv. Allt är bra här i Målilla, massor av folk och traktorer. Nästa år kör vi nog traktor hit, säger Otto.

Att traktoreventet blivit folkfest är inte att ta miste på.

– Vi vill locka alla åldrar, och motorintresset växer. Dessutom har program som Bonde söker fru bidragit till att allt som har med bondelivet att göra är lite romantiserat, Alfrida Rudén.

En traktor efteråt. Några timmar med högtryckstvätt är vad som väntar.
En traktor efteråt. Några timmar med högtryckstvätt är vad som väntar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!