Fler ärenden för brottsofferjouren

Brottsofferjouren i Hultsfred-Vimmerby-Västervik noterar en 20-procentig ökning av antalet ärenden under förra året.

Håkan Hermansson, ordförande i Brottsofferjouren för Hultsfred-Vimmerby-Västerviks kommuner berättar att man noterar en 20-procentig ökning av antalet ärenden.

Håkan Hermansson, ordförande i Brottsofferjouren för Hultsfred-Vimmerby-Västerviks kommuner berättar att man noterar en 20-procentig ökning av antalet ärenden.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-02-21 21:30

Men om det beror på fler brott, eller om jouren helt enkelt blivit mer känd låter ordförande, Håkan Hermansson från Hultsfred vara osagt.

 – Men jag vill gärna tro att vi blivit mer kända och att fler vet vad vi kan hjälpa till med, säger han.

– Vi har jobbat en del på att bli lite mer synliga. Bland annat genom att synas vid olika evenemang. 

Som exempel nämner han den stora Hälsomässan i Hultsfred, där Brottsofferjouren presenterade sig. I vilket fall noterar brottofferjouren i de tre kommunerna Hultsfred, Vimmerby och Västervik 230 ärenden under förra året. Det kan jämföras med 193 under 2018.

– Eftersom vi har en samordnare som jobbar halvtid, betyder det att det kommer in ett nytt ärende varje arbetsdag, säger Håkan Hermansson. 

Han berättar också att Brottsofferjouren har två ben att stå på, två huvuduppgifter. Den ena är att finnas till hands och stå till tjänst med hjälp till självhjälp.

– Insatserna varierar självklart efter typen av brott, säger Håkan Hermansson. De vanligaste brottstyperna vi har att handskas med är misshandel, olaga hot och ofredande. Men även mobbingbrott har blivit vanligare på senare år.

– Vi har en handfull kontaktpersoner som ställer upp ideellt. Det är personer som varit med förr och har erfarenhet och vet vart man ska vända sig. Det kan vara kontakter med vården, försäkringsbolag eller kommunernas socialtjänst. Allt efter behov, säger Håkan Hermansson.

Det andra benet är Vittnesstödjare, en handfull medarbetare som finns till hands för att stötta vittnen när det drar ihop sig till rättegång.

 – De är väl förtrogna med processen och finns till hands för att hjälpa och berätta hur det går till, säger Håkan Hermansson.

Brottsofferjourens verksamhet har anor ända sedan 1947, när regeringen införde den här möjligheten för brottsutsatta att få hjälp. Här i våra trakter har den funnits i 25 år i sin nuvarande utformning. 

– Numera finns också ett EU-direktiv om att den här möjligheten ska finnas, säger Hermansson. 

Det finns flera sätt för brottsoffer att komma i kontakt med brottsofferjouren.

– I samband med att målsägande gör en polisanmälan ska denne bli tillfrågad av polisens handläggare om det är aktuellt att ta kontakt med oss, säger Håkan Hermansson, och i så fall förmedlar polisen en kontakt. Men det finns också  en möjligt att ta en direktkontakt med jouren också. 

Inte minst den senaste tidens villainbrott i trakten aktualiserar Brottsofferjouren och Internationella Brottsofferdagen i dag lördag.
Inte minst den senaste tidens villainbrott i trakten aktualiserar Brottsofferjouren och Internationella Brottsofferdagen i dag lördag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!