– Värdskapet alterneras mellan föreningarna och i år var det vår tur, säger ordförande Ulla-Britt Hofvergård. Det blev en toppenbra dag som lockade ett 80-tal medlemmar till G & B Arena, där vi umgicks och hade det trevligt tillsammans.

Med tanke på lokalföreningens 70-årsjubileum valde Ulla-Britt Hofvergård i sitt välkomsttal att titta tillbaka i tiden, vad som hänt historiskt sett. De allra flesta av medlemmarna var barn när föreningen grundades och för Ulla-Britt Hofvergård själv innebar 1949 skolstart.

– Det var då vi fick calmettevaccin mot tuberkulos. Några år tidigare hade man kommit på antibiotikan och vi fick veta att vi slapp bli sjuka om vi tog vaccinet, berättade Ulla-Britt som också gick in på hur viktig föreningen var för de som drabbats av sjukdomen, i deras kamp att komma tillbaka.

Artikelbild

| Trivsamt kring borden på Hjärtlungföreningens Kamratträff.

– Föreningen gav både mod och styrka, tillägger hon.

Det är svårt att hålla liv i en förening så länge, hur har ni burit er åt?

– Vi har hela tiden följt med i tiden och anpassat verksamhet och innehåll. Vi väljer att se möjligheterna att leva drägligt, mer än vi poängterar det sjuka, säger Ulla-Britt Hofvergård.

Vid träffen uppvaktades föreningen av dels Hultsfreds kommun, dels av lokalföreningarna från Oskarshamn och Kalmar.

Dackarnas Jonas Olvenius berättade om verksamheten och överraskade alla genom att låta två före detta förare köra speedway på ovalen, så medlemmarna fick känna doften och insupa atmosfären. För underhållningen svarade delar av Lifvens som spelade Sven-Ingvarslåtar.