Enorm insamling efter villabranden

Familjen Holm förlorade alla sina ägodelar när deras hus brann tidigare i veckan – men snabbt visade människor sin generositet och påbörjade en insamling.

Det var i tisdags förmiddag som huset brann, troligtvis är en överhettad mobilladdare orsaken.

Det var i tisdags förmiddag som huset brann, troligtvis är en överhettad mobilladdare orsaken.

Foto: Charlotte Madestam

Vena2018-09-14 18:00

– Jag är så glad och tacksam över hur många som brytt sig om oss, säger mamma Elinor Holm. På en så här liten ort finns det alltid någon som bryr sig, så hade det inte varit i typ Stockholm. Eller inte lika stor medmänsklighet i alla fall.

Läs mer: Branden kan ha startat i mobilladdare

Det var i tisdags som familjen Holms villa i Vena totalförstördes i en brand. Orsaken tros vara en mobilladdare som började brinna i anslutning till en säng.

– Det känns jättejobbigt att se huset, vi är nog fortfarande i chock allihop. Branden spred sig jättesnabbt, nu är det bara ett skal kvar, säger Elinor och fortsätter:

– Då är det extra skönt att veta att vi får så fin hjälp. Från både folk vi känner – och inte känner. Det är det jag menar, här är så fin sammanhållning. Nu önskar jag bara att vi kunde hitta vår tredje katt Selma också, hon försvann i samband med branden.

Det dröjde bara några timmar efter att branden började, så tog Helén Barman initiativet till en insamling.

– Det kändes som en självklarhet. I en sådan här situation ska de inte behöva oroa sig för skor, kläder och mat utan vi måste backa upp dem och ordna med det mest basala, så de kan börja bearbeta sorgen.

Gensvaret har varit fantastiskt.

– Vi har fått ett berg av saker. Hur mycket kläder som helst, så det behöver vi inte mer, utan det som inte passar tänker jag skänka vidare till andra som behöver. Sedan har vi fått kaffebryggare, porslin, husgeråd, möbler, cd-spelare, hygienartiklar, ritblock, socker, salt och andra matvaror – ja, du ser ju hur mycket saker vi fått, säger Ellinor Holm och tittar sig tacksamt omkring. Det värmer i hjärtat, jag är så oerhört stolt över alla som skänker pengar, saker, en tanke. Det behöver inte vara mer än en tanke, det känns jättebra.

För tillfället bor familjen på Vena Värdshus, där Kim Barman ordnat en lägenhet åt Elinor, hennes man och de två barnen.

– Värdshuset har blivit en knytpunkt, det kommer bilar med folk hela tiden som vill skänka saker. Från tandborstar till möbler, säger Kim Barman. De kommer till och med så långt ifrån som Virserum. Allt som skänks kommer ju inte till användning just nu, men jag har ordnat ett möbelförråd där de kan spara sakerna tills de får något eget.

Värdshuset har blivit insamlingsplats och Helén Barman har ordnat med värsta logistiken.

– Min telefon går varm, det är så himla fint hur många som engagerar sig.

Elinor Holm i ett berg av kläder och skor. Långt många fler än de trodde har hjälpt familjen efter branden.
Elinor Holm i ett berg av kläder och skor. Långt många fler än de trodde har hjälpt familjen efter branden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!