– Vi räknar med att vara i gång med arbetet om någon månad, säger Björn Nilsson från Kåremo, kontrollansvarig för rivningen.

Från början var målsättningen dock att rivningen skulle vara klar vid det här laget. Ett rivningslov beviljades redan i början av mars av miljö och byggnadsnämnden i Hultsfred - Vimmerby. Men så uppdagades att det fanns gott om asbest i brandresterna och ett omfattande saneringsarbete fick genomföras.

– Framförallt var det i golvbeläggningen som det fanns asbest, säger Björn Nilsson. Men också i övriga byggnaden.

Artikelbild

| Första maj 2017 totalförstördes företaget Järnforsens stoppmöbler vid en våldsam brand. Efter många vändor hit och dit lades företaget ner.

Vid det här laget är dock asbestsaneringen avslutad och förberedelserna inför själva rivningen av ruinerna är i full gång. Bland annat då genom anbudsförfarandet för att hitta en entreprenör som kan genomföra arbetet.

– Så fort vi har kunnat upphandla en entreprenör kör vi i gång, säger Björn Nilsson som räknar med att hela rivningsprojektet ska vara avslutat någon gång nu i höst.

Det handlar ju om en ganska stor byggnad som ska tas bort. Det blir bara den delen av huset där Smålandskök håller till som blir kvar. Den drabbades aldrig av branden.

Men innan skopan sätts i byggnaden krävs ett starttillstånd av kommunen och ett sådant får man först när entreprenören redovisat hur det ska gå till, hur man uppfyller miljökraven och så vidare.

Artikelbild

| Som ett monument över svunnen storhet har ruinerna efter det anrika företagets lokaler stått sedan branden. Men nu är en rivning nära.

Men det ska inte behöva skapa några problem, räknar Björn Nilsson med. De entreprenörer som är tillfrågade om jobbet är vana och har koll på vad som krävs vid rivning av industribyggnader.