"Det svåra har varit att koka ner det"

Konsert på förmiddagen – går det? Jodå. Det kom 150 personer till Mörlunda kyrka för att höra låtar om kärlek. ”Vi ville testa och det blev ju bra”, säger en sprudlande glad initiativtagare, kantor Helena Lundborg-Svensson.

Det kom en hel del folk till konserten i Mörlunda.

Det kom en hel del folk till konserten i Mörlunda.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Mörlunda2019-03-24 21:00

Helena Lundborg-Svensson, kantor i Vena, har medverkat några gånger när det ordnats Kärlekskonsert i Hultsfred.

– Kärlek är ett fantastiskt tema. Det finns massor av bra låtar och nu ville jag ha en konsert där jag får välja mina favoriter, säger Helena Lundborg-Svensson, som frågade sin kantorskollega Sofia Holmquist i Mörlunda om hon ville vara med.

Och det ville hon.

Tillsammans hittade de ett minst sagt varierat musikutbud proppat med kärlek och värme och snickrade ihop en konsert med Lönneberga-Vena kyrkokör, Mörlunda kyrkokör, Glädjekören, Vena Voice och ett band med Per Backstad på gitarr, Håkan Hammarsten på trummor och Bert Olausson.

Två stora frågor, bara. Hur många låtar måste man välja bort när det finns så många som är bra? Och hur klämmer man in två konserter, en i Mörlunda och en i Vena, samma dag?

– Målet är att konserten ska vara en timme och en kvart, och det svåra har varit att koka ner det, man skulle kunna hålla på hur länge som helst. Och för att hinna valde vi att lägga den första konserten, i Mörlunda kyrka, klockan elva på förmiddagen. En jättekonstigt tid för en konsert, men vi testar.

Och det visade sig att Mörlundapubliken var både morgonpigg och sugen på lite kärleksbudskap efter frukosten. Omkring 150 personer bänkade sig för att höra allt från Roxette till Gardell, njuta av ”Guld och gröna skogar”, ”I will always love you” och imponeras av körernas samstämda energi och de lokala gästartisternas musikalitet. I Mörlunda var det Lucas Lamberg och Linnéa Ingvarsson som framträdde och i Vena kyrka, några timmar senare, Patricia Birgersson och Jonathan Larsson.

Blir det fler kärlekskonserter framöver?

– Det är mycket jobb, så vi får se. Men visst är det kul, säger Helena Lundborg-Svensson.

Glädjen var inte att ta miste på.
Glädjen var inte att ta miste på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!