– Jag har förmånen att sluta vid 62 års ålder, så jag slutar på IF Metall i januari 2020. Det passar perfekt nu när jag är oppositionsråd, jag kommer kunna jobba ännu mer med politiken.

– Men, tillägger Tomas Söreling och skrattar, jag tror nog att hustrun förväntar sig att jag ska göra ännu mer hemma.

Laga mat behöver hon inte övertala honom att göra. Hultsfreds oppositionsråd tycker om matlagning, det är vid spisen bland grytorna han kopplar av. Han experimenterar gärna med närproducerade råvaror och nämner egengjorda hamburgare på ekologiskt nötkött som en av favoriterna. I hård konkurrens med kroppkakor och raggmunk.

Artikelbild

| Tomas Söreling har en stor Elvissamling och har inrett ett av rummen i villan i Emmenäs med Elvistema.

Det är sju månader nu sedan Tomas Söreling (S) blev oppositionsråd i Hultsfreds kommun och han summerar gärna sina tankar och intryck.

– Känslan är mycket bra. Det har varit både spännande och intressant, och även en hel del nytt för mig även om jag visste ganska väl vad som väntade efter att ha suttit som ordinarie i fullmäktige oavbrutet sedan 1985. Jag har även många års erfarenhet av både kommunstyrelsen och arbetsutskottet, men det här är ju ändå ett snäpp ytterligare, jämfört med tidigare lärdom.

Vad är du mest stolt över som oppositionsråd?

– Först och främst att jag får vara med och påverka i den här rollen. Det känns häftigt, även om jag förstås hellre sett att vi vunnit valet. Dessutom är jag stolt över hedersuppdraget som vigselförrättare, som jag utsetts till av länsstyrelsen. Jag har redan fått viga fem par.

Artikelbild

| Intresset för amerikanska bilar delar Tomas Söreling med sonen. Tillsammans äger de bland annat en röd – som partifärgen – Mercury monterey.

– Annars måste jag återigen säga att jag är stolt över den Hultsfredsanda som råder inom politiken, här strävar vi oavsett majoritet efter breda lösningar så långt det är möjligt. Det tror jag är det bästa för invånarna och ger hållbara beslut över tid.

Är inte det tråkigt?

– Det kan tyckas så om man inte känner till arbetet och samtalen som äger rum fram till besluten tas. Vi ger och tar under processen och vi känner alla till våra roller och vilka ideologier vi representerar, så självklart har vi respekt för det när vi går på djupet i politiken.

Vad skulle du helst vilja förändra som oppositionsråd?

– Vi måste fortsätta utveckla och vi måste tänka brett så hela vår kommun får leva, så att alla känner att man är med på den "resan". Alla orter måste utvecklas så alla känner att man får del av kakan oavsett var man bor. Därför är det bra att vi har utvecklat våra "ortspromenader" och att fler orter omfattas än vad som var tänkt från början.

Något annat?

– Vi har mycket framför oss, som redan är beslutat som jag är glad att vara en del i. Bland annat utbyggnaden av äldreomsorgen i samarbete med riksbyggen som beslutades efter en god samsyn mellan S och C. Det kommer gynna våra äldre och personalen. Och det är rätt att vi bygger bibliotek i Hultsfred, som inte bara blir ett bibliotek där man lånar och lämnar tillbaka böcker, utan det blir en modern mötesplats i centrum.

Jag hör att folk har synpunkter – 40 miljoner, är det värt att investera så mycket?

– Tycker jag absolut, det här blir Sveriges modernaste bibliotek. Det kommer marknadsföra Hultsfred ännu mer under vår paroll "vi hörs och syns i Hultsfred".

I "lilla" Hultsfred, det blir inte för flådigt?

– Inget är för modernt för Hultsfred, vi ska ligga i framkant.