Det händer på området just nu

Vad händer egentligen på Vartaområdet i Hultsfred. Där har inte synts någon verksamhet på flera månader, och det är många som undrar varför arbetet har gått i stå.

Det är tyst och stilla på Vartaområdet just nu och många undrar vad som händer. Men just nu är det mest pappersarbete som pågår.

Det är tyst och stilla på Vartaområdet just nu och många undrar vad som händer. Men just nu är det mest pappersarbete som pågår.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-06-14 11:00

– Nu är alla byggnader borta, säger kommunalrådet Lars Rosander, som tillsammans med övriga ledamöter i kommunstyrelsens arbetsutskott fick en uppdatering av läget på Vartaområdet just nu.

Men även om det inte synts en grävmaskin på området på flera månader betyder inte det att projektet står stilla. Just nu är det "inre tjänst" som gäller. Samtidigt som en upphandling av marksaneringen är på gång, jobbar också inhyrda konsulten Joakim Ljungqvist med att marknadsföra området och kontakta företag som kan tänka sig en etablering på området.

– Han berättade att han tagit fram ett material för att marknadsföra området, säger Lars Rosander och han har ett antal företag som han bearbetar.

Målsättningen är att hela saneringsprojektet på Vartaområdet ska vara slutfört till årsskiftet. Då kommer Hultsfred att ha tillgång till ett 94 000 kvadratmeter stort område industrimark som ligger nästan mitt inne i samhället.

– Själva saneringen av jordmassorna på området kommer att genomföras nu i höst, säger Rosander.

Det här projektet handlar om att städa upp efter många års batteritillverkning, där bland annat mycket bly hamnat i marken. Det är snart 20 år sedan tillverkningen upphörde, och det har tagit både tid och arbete att komma fram till hur saneringen ska betalas.

Men till slut har företagen som tillverkat batterier, tillsammans med kommunen och staten hittat en lösning som alla kan vara med på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!