– Det är vi förstås tacksamma för, säger ordförande Lars Johansson. Föreningen kände sig inte välkommen som hyresgäst sedan kyrkan meddelat att hyran skulle höjas från 500 till 1 200 kronor vid årsskiftet 2017. Styrelsen ansåg det hutlöst och valde att flytta sina möten till Lundagårdens samlingssal. – Det är egentligen en jättebra lokal, men församlingshemmet är mer ändamålsenligt, säger Lars Johansson. Och ibland blir vi uppemot 100 medlemmar, då får vi inte rum i samlingssalen på äldreboendet. Nu är vi överens med församlingen om att hyra församlingshemmet så länge, tills det tas beslut om det ska säljas eller inte. Vilket vi förstås hoppas på att man inte gör. Det finns ju ingen annan samlingslokal i Mörlunda som rymmer så många.

Under året som gått har PRO subventionerat bland annat resor och julbord för cirka 40 000 kronor, för att alla medlemmar som vill ska kunna vara med i gemenskapen. – Det ska inte stå och falla på att man inte har råd, säger Lars Johansson. Det är roligt att låta medlemmarnas inbetalade medlemsavgifter gå tillbaka till dem själva i stor utsträckning, och då är det tacksamt att inte hyran höjdes som förslaget.

Ulla Lisedahl är ordförande i kyrkorådet: – Kyrkorådet tog beslutet att inte ta full hyra i Mörlunda, Lönneberga, Järeda och Vena för att det är lägre standard på i huvudsak köken. – I Hultsfred, Målilla och Virserum däremot ligger ­hyran på 1 200 kronor. Där finns det andra som hyr ut ­lokaler, som vi inte vill konkurrera med, säger Ulla Lisedahl. Charlotte Madestam