En ostkaka bakad i Vena och en i Kloster, utanför Mörlunda, föll juryn i smaken när kvalet för Kalmar län avgjordes i samband med potatisfestivalen Upptaget i Stora Aby.

När jurymedlemmarna Ulla Nilsson, Lars Rosander och Agneta Cedergren bedömt inlämnade ostkakor utifrån färg, utseende, konsistens samt lukt och smak stod det klart att det är Jeanette Dellevik från Vena samt teamet Lukas och Anton Lamberg, som bakat ostkaka tillsammans med mormor Britta Johansson, som får representera Kalmar län när SM avgörs i Växjö på lördag.

I Jeanette Delleviks fall var det ett beslut i elfte timmen, kan man säga.

Artikelbild

| Bröderna Lamberg, Lukas och Anton, bakade en ostkaka tillsammans med mormor Britta Johansson som gick hem hos juryn, så man knep en av två platser till SM.

– Bara två dagar innan läste jag i Vimmerby Tidning att det var få anmälda och att anmälningstiden förlängts. Så jag tänkte ”varför inte”. 

Brukar du baka ostkaka?

– Jag är nybörjare, har bara gjort det i fem-sex år. Jag är medlem i hembygdsföreningen och vi brukar baka ostkakor till julmarknaden. Jag har lite svårt att hålla mig till recept, brukar smaka av och improvisera. Det gick bra. Uppenbarligen.

Bra gick det också för bröderna Lukas, 16, och Anton Lamberg, 27, som brukar baka ostkaka tillsammans med mormor Britta Johansson.

– Vi har ingen bittermandel i vår ostkaka, utan bara sötmandel. Det är mormors recept, som hon fått från sin mamma, säger Lukas Lamberg som gillar att laga mat och baka.

Och nu får ni baka en till, till SM-finalen?

– Ja, jätteroligt, men nu blir det nog svårt att vinna, det är säkert hård konkurrens. Men vi gör det mest som en kul grej, att vi gör något tillsammans.